2014. 02. 01.
A hónap műtárgya az Iseumban: Íbisz madár alakú bronzmécses

navigáció » Hírarchívum » A hónap műtárgya az Iseumban: Íbisz madár alakú bronzmécses

 • A 19. század végén, az evangélikus templom környékén egy nagyobb leletegyüttes részeként furcsa bronztárgy látott napvilágot: egy hosszú csőrű, lépő lábtartású gázlómadár alakban megformált mécses. A madár – elsősorban jellegzetesen görbülő csőre miatt - minden bizonnyal íbisz madarat ábrázol, így értelmezése az egyiptomi hatást tükröző antik kultúrában keresendő. A szentként tisztelt íbiszmadár alakja jól ismert az egyiptomi ikonográfiában: benne Thot istent, az írás, a tudományok - elvontan pedig minden (titkos) tudás istenalakját látták.

  MűTárgyEset

  Rejtőzködő tárgyak – rejtélyes történetek

  A legbölcsebb madár – az egyiptomiak szent állata

  2014. február 1. szombat, 15:00 – 18:00 Iseum Savariense

  A szombat délutáni programban régészeti és természettudományos vizsgálat alá vesszük e tárgyat, megkeressük az ókori világítóeszközök körében a legváltozatosabb formát mutató társait. A bemutatók után lehetőség van kötetlen eszmecserére a szakemberekkel, vagy elmélázni a múlton egy csésze tea mellett és élvezni az antik háttérzenét.

  A legkisebbeket és családjukat óegyiptomi környezetbe helyezett mesével, vidám ügyességi játékkal várjuk. Az alkotó kézműves foglalkozás során a Nílus-völgy szent íbisz madarát ábrázoló tárgyainkat is elkészítjük.

  A rendezvényre a helyszínen váltható programjegy díja: 500,- Ft/fő, amely tartalmazza az alkotó foglalkozás költségét, valamint egy csésze tea illetve kávé elfogyasztásának lehetőségét.

  Információ:

  http://www.iseumsavariense.hu/

  iseumsavariense@gmail.com

  94/900-255, 

  +3630/311-8794

  IseumSavariense Régészeti Műhely és Tárház

  Szombathely, II. Rákóczi Ferenc 6-8.