2014. 01. 19.
A Nagy-testvérpár emlékezete

navigáció » Hírarchívum » A Nagy-testvérpár emlékezete

 • A Hollán Ernő utcai szülőháznál kezdődött a megemlékezés, amelyen dr. Puskás Tivadar idézte fel a Szombathelyről indult testvérpár pályafutását, sportsikereit. A 23. sz. ház kapuja felett elhelyezett emléktáblát a polgármester és Vértes László orvos professzor, az emléknap kezdeményezője leplezte le. A legendás párosra a Smidt Múzeumban először a budapesti dr. Vértes László idézte fel a „két csodálatos személyiség” 1958-ig, a párizsi világbajnokságig tartó versenyzői múltját, majd Keppel Csilla, az intézmény vezetője mesélt kutatásairól és személyes emlékeiről. Mint kiderült, ő is Nagy Mariann tanítványa volt, s neki köszönheti, hogy műkorcsolya-edzői képesítést  szerzett. 

  Minden idők legsikeresebb magyar műkorcsolyázói, Dr. Nagy László (1927-2005)és húga, Nagy Mariann (1929-2011)Szombathelyen kezdtek sportolni. Csató Béla, a Faludi Gimnázium testnevelő tanára országos versenyekre küldte tovább a több sportágban megyebajnokságot nyert Nagy Lászlót. Mariann mindenben utánozta bátyját, és a tornának köszönhetően erős, arányos izomzatuk kellő alapot adott ahhoz, hogy az első élvonalbeli műkorcsolyázók közé kerülhessenek. 1945-ben, Budapestre költözve lehetőségük nyílt a műjégpályán Dillinger Rudolf szakedző segítségével gyakorolni, és Jeszenszky Endre balettiskolájába járni.

  1948-tól 10 éven át folyamatosan hozták a dobogós eredményeket Magyarországnak. Kreatív, különleges emeléseikkel beírták nevüket a nemzetközi sporttörténetbe. Találmányaik: a fúró, a piramis, a csóva, a kéz a kézben emelés ma is kötelező elemei a páros műkorcsolyázásnak. A két testvér finom, elegáns, csiszolt, harmonikus mozgása olyan volt, mintha egymás árnyképei lennének. 

  Nagy Mariann 1958-tól 1965-ig a Magyar Jégrevü első számú szóló táncosaként a jégbalett magasiskoláját mutatta be. Dr. Nagy László orvosi hivatásának élt, és mellette edzősködött. Nagy Mariann testnevelő tanári és műkorcsolya szakedzői képesítésével legsikeresebb tanítványa, Vajda László kinevelése után, 1976-tól a vidék műkorcsolya-sportjának felemelésén fáradozott. Jászberény, Szeged után szülővárosába, Szombathelyre tért vissza. Kereste a tehetséges gyerekeket, és módszereit átadva, vidéken mindenütt edzőket képezett a jövő számára. Tanítványai ma is hálával emlékeznek rá.

  A Smidt Múzeum kamara-kiállításán megtekinthető:

  -Nagy Mariann szombathelyi gyerek- és időskori emlékei

  -a Nagy-testvérpár éremsorozata

  -korabeli sportviselet, az 1950-es évek kűrruhái

  -az Európa-bajnok testvérpár különleges emeléseinek fotónagyításai

   

  A kiállításhoz hozzájárultak a Nagy-testvérpár még élő sporttársai, dr. Bartháné Jurek Eszter és Vida Gábor szakedzők. A Nagy-testvérpár családja (dr. Nagy Beáta, ifj. dr. Nagy László, Nagy Éva és dr. Haluskai Endre)  és Nagy Marianna hagyatékából - amit dr. Smidt Erzsébetnek szánt megőrzésre a múzeumba - válogatást küldött az ápolónője.