SMIDT MÚZEUM
  • Az alapító hivatásától indíttatva különös gonddal és érdeklődéssel gyűjtötte az orvoslás és a gyógyászat múltjáról szóló emlékeket. Az orvostudomány fejlődését gazdag anyag szemlélteti a római kortól a 20. századig. Római kori koponya, orvosi műszerek, tűk, kanalak figurális csonttégelyek, többrekeszes fémládika után a későbbi századok orvosi és gyógyszerészeti emlékei sorakoznak. Patikai edények, mozsarak, mérlegek, súlyok és egyéb felszerelési tárgyak a 18-19. századból. Házi- és zsebpatikák, és az orvoslás mesterségéről szóló különböző könyvek, seborvosi bizonyítvány 1770-ből, az Orvosi Hetilap első példánya 1857-ből, leckekönyv, melyben Semmelweis Ignác aláírása is szerepel.
    Helyi vonatkozású anyag többek között az Emberszerető Egyesület egyik alapítójának tagsági oklevele, valamint a Szombathely és Vas Vármegye Közkórházának megnyitójára szóló meghívó 1929-ből.
    Látható az első magyar mozgóröntgen automobil – melynek készítője a körmendi származású dr. Gergő Imre sebész alezredes volt – makettje.

    A második terem a Szombathelyen az első világháború alatt felállított tartalékkórház egyik kórtermét jeleníti meg, az összecsukható, hordozható, tábori betegággyal, az intrusával. Ehhez társul Kourim Gizella, önkéntes vöröskeresztes ápolónő egyenruhája, elsősegélynyújtó táska, szakkönyvek és emlékkönyve kíséretében. Mellette katonaorvosok egyenruhái állnak: dr. Pető Ernő ezredorvos uniformisa és dr. Pajor Henrik ezredorvos csukaszürke tábori zubbonya.