2013. május 31.
Diplomamunkáink I. – Reneszánsz ezüstpohár

navigáció » Műtárgyvédelem » Diplomamunkáink I. – Reneszánsz ezüstpohár

  • A 16. század végi ezüst tárgy egy 104 darabból álló leletegyüttes, az ún. „Szombathelyi reneszánsz kincslelet” egyik pohara. 1963 novemberében került elő egy régészeti feltárás során.

    A poharat részben aranyozták a vésett díszítés mentén, és a szájperemén belül, keskeny sávban.

    Restaurálás előtt a műtárgy alakja deformált volt, valamint sok törés, hiány és repedés keletkezett rajta az idők folyamán. Az ásatás során előkerült lelet anyaga a földben rendkívül rideggé vált. Az ezüst rossz állapota miatt a deformálódásokat csak nagyon óvatosan és aprólékosan, kézzel sikerült megszüntetni.. A hiányok kiegészítései ezüstlemezből készültek, melyek domborítás utáni alakítása fűrészeléssel, reszeléssel, majd csiszolással történt. A hiányzó motívumok megszerkesztését és felrajzolását a vésés követte, majd a kívánt részek aranyozása. A pohár rossz állapotából adódóan a törések, repedések és kiegészítések rögzítése olyan műgyatával történt, mely megszilárdulása után rugalmas marad, eloszlatva ezzel a tárgyban lévő feszültségeket.

    A restaurálásról készült teljes cikk megtekinthető:

    Kusztor Gergely: Egy 16. századi aranyozott ezüstpohár restaurálása, Műtárgyvédelem, 2010/35., MNM, Budapest, 2011. 39-47 pp.