2013. június 6.
Diplomamunkáink II.- Egy XIX. századi szablya dísztokjának restaurálása

navigáció » Műtárgyvédelem » Diplomamunkáink II.- Egy XIX. századi szablya dísztokjának restaurálása

  • A dísztok 1841-ben Bécsben készült egy díszszablyához. A díszfegyvereket vagy nemesek készítették maguknak ünnepi alkalmakra, vagy kitüntetésként ajándékozták olyan személyeknek, akik a harcászatban valamilyen jeles cselekedetet hajtottak végre. A tok a XIX. század jellegzetes díszítőjegyeit hordozza magán. Egyszerű de elegáns megjelenésű. A tárgy alapja fenyőfából készült, amit kívülről vörös, nyomott, és appretúrával ellátott kecskebőrrel borítottak.  A belső bélést alul kék bársonyból, a felsőt törtfehér selyemből készítették el. A bőrborításon körbefutó aranylénia, magát a tárgy formáját kívánja kiemelni és hangsúlyozni.

    A tárgyat valószínűleg tartósan nedves és számára kedvezőtlen körülmények között tárolták, ezért nagyon szennyezett és szakadozott volt. A nedvességtől felváltak a textil és bőrrészek, valamint a fa is enyhén megvetemedett. A famag és a bőr több helyen hiányos volt. A fémek korrodálódtak és az öt kapocsból három elveszett. A bőrön lévő fekete foltokból helyi elázásra lehetett következtetni. Az anyagvizsgálatok során kiderült, hogy a marásszerű fekete foltokat a vasionok okozták. A selyem nagyon szennyezett, foltos, a ragasztási élek mellett szakadozott volt. A bársony mérsékelten volt szennyezett és a tárgy mélyedéseiben kikopott.

    A restaurálás során törekedni kellet, hogy a rendkívül rossz állapotban lévő tokot fizikailag és kémiailag stabilizáljuk, valamint esztétikailag egységes, harmonikus megjelenésűvé tegyük. A dísztok restaurálása során ügyelni kellett a munkafázisok helyes sorrendjére, ebben a készítés-technikai felmérésre lehetett támaszkodni. Nehézséget okozott, a különféle anyagok egymás mellett, de egymás károsítása nélkül történő kezelése. A hiányzó kapcsokat és hurkokat rézlemezből pótolva lettek.

    A restaurálásról készült teljes cikk megtekinthető:

    Gereben Zsófia: Egy XIX. századi szablya dísztokjának restaurálása, Savaria, 33/2010.,VaMMI, Szombathely, 275-285 pp.