2013. július 9.
Diplomamunkáink III. – Porcelán-kiegészítés alkalmazása egy meisseni hatású gyertyatartón

navigáció » Műtárgyvédelem » Diplomamunkáink III. – Porcelán-kiegészítés alkalmazása egy meisseni hatású gyertyatartón

  • A klasszicista stílusú gyertyatartó a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum gyűjteményébe tartozik. Kora a 19. század elejére tehető. A gyertyatartó megjelenésében erőteljes hatást mutat a meisseni gyár klasszicista korszakában készült Achier-féle munkákkal. Művészettörténeti szempontból a kivitelezés módja, az alkalmazott színek és egyéb formai megoldások, azonban más gyárat vagy egyéni készítőt feltételeznek. Fontos tényező, hogy a talpon lévő eredeti jelzetet kicsiszolták és utólag illesztettek be egy meissenire emlékeztető változatot.  Eredetére vonatkozóan elvégzett műszeres anyagvizsgálatok megerősítették, hogy valóban nem a meisseni gyárban készült a gyertyatartó. Összetételében a Nymphenburg-i és berlini Seger-féle lágyporcelánnal mutat hasonlatosságot. Összehasonlító sorok hiányában konkrét eredmény azonban nem született, ami a porcelán alapú tárgyak anyagvizsgálati kiértékelésénél általános probléma.

    A gyertyatartó felső része igen hiányos volt, a karok közül három teljes egészében hiányzott, felületén a szennyeződések vastagon beültek, különösen a virágok és levelek közé. A tárgy restaurálásánál a legnagyobb problémát a három hiányzó kar pótlása jelentette. Kiegészítő anyagként szerkezetileg stabil, időtálló alapanyagot kellett választani az általánosan alkalmazott, kedvezőtlen öregedési tulajdonságokkal rendelkező műanyag származékok helyett. A felület tisztítása, és a korábbi restaurálási nyomok eltávolítása után a hiányok porcelánból lettek pótolva. A porcelán alapanyaga a kaolin, amely száradás és égetés során zsugorodik, ezért a kar minden elemét 17 %-kal nagyobb méretben kellett elkészíteni. A fő elemek kétoldalas gipsz negatívokban préseléssel, a díszítő levelek és virágok egyesével szabadkézi mintázással készültek. A kiégetett és mázazott elemek ragasztása után a retusfestés hideg festés technikával történt.

    A restaurálásról készült teljes cikk megtekinthető:

    Ferencz Eszter: Porcelán-kiegészítés alkalmazása egy meisseni hatású gyertyatartón, Műtárgyvédelem, 2005/30. MNM, Budapest, 2005. 153-165 pp.