2014. február 7.
Egy többször újjászületett empire cserépkályha

navigáció » Műtárgyvédelem » Egy többször újjászületett empire cserépkályha

 • P. Hajmási Erika régész leletmentett 1984-ben Celldömölkön, egy,  az ún. Eltz-kastélyban  nagyméretű zöld mázas cserépkályhát. Építési munkálatok közben bukkantak az elfalazott, használaton kívüli picelejáróra, melyben gondosan elhelyezve, darabokra szedve találták a kályha darabjait.

  A kályhát egy kőműves mester -Szabó István- bontotta le még 1954. március 27-én, s egy cédulát helyezett el mellette, a következő szöveggel:

  „Ez a kandalló itt leragva valami kor a kiscelli templomba volt a segrestyében. Nem a már nagy Templomba, hanem az előterébe. Dátum szerint több száz éves. Nyugodj Békében az Istennevében.”

  Ezt a kályhát Szőgyeny Marich Ferencné, született Gocey Longuyon Paula (1864-1940) vásárolta meg a celldömölki apátságtól, és a szalonjában állíttatta fel. Egyik alsó nagy oldalcsempén találtunk egy 1845-ös bekarcolt évszámot, amiből arra lehet következtetni, hogy ebben az időben használatban volt. Az elemek között kevés volt a teljesen ép, ezért szinte minden egyes darabot ragasztani, kiegészíteni és retusálni kellett. Az alsó lábazat volt a legkritikusabb állapotban, ugyanis ez hordozza a több mint három méter magas kályha teljes súlyát. Egy elem hiányzott csak, a csúcsdísz, amit a régi fotók alapján lehetett rekonstruálni. 

  A helyreállítás két hónapig tartott.

  1997-től a jáki templom eredeti Apostol szobrainak kiállítási installációja eltakarta, aminek lebontását követően, majd 17 év elteltével újra látható, a kalandos történetű több mint kétszáz éves cserépkályha a Savaria Múzeum dísztermében.

  Restaurátorok:  Kiss Ernő Csaba,  Wesztergomné Szakonyi Judit