SMIDT MÚZEUM
  • Művészet és életmód a 19. század első két évtizedében

    A Bonaparte Napóleon császár párizsi udvarából Európa-szerte elterjedt művészeti stílus, az empire jegyeit viselik a teremben elhelyezett kanapék, székek, vitrinek, gyertyatartók, órák. Feketére pácolt fa, aranyozott faragások mellett jellegzetes állat- és növényi motívumok díszítik a bútorokat.
    A 19. század első évtizedeiben a pesti Vogel-műhely, majd a Steindl-műhely hozta létre a bútorművesség kiemelkedő alkotásait hazánkban. A gyűjteményben látható lantformájú gyertyatartók, a légies kanapé, a díszes kártyaasztal, sőt a hatkarú csillár egyaránt Vogel Sebestyénhez köthető.
    Itt látható a múzeum tekintélyes ötvösanyaga. A két vitrinben elhelyezett ezüsttárgyak között szerepelnek tálalók, gyertyatartók, merítőkanalak, fűszertartók, tintatartók, kancsók, korsók, evőeszközök, köztük egy Szentpéteri József ötvösmester által készített kanál.

    A bútorokon látható harmóniát, a szépséget közvetítik a veretes szekrényben és a süllyesztett vitrinekben elhelyezett altwien, meisseni, herendi porcelánok. A művészi rajzok, metszetek mellett elefántcsontra készített, remekművű portrék, miniatűrök is láthatók.