2017. október 13.
Ezer szállal - textilkiállítások a Szombathelyi Képtárban

navigáció » Köszöntjük honlapunkon! » Ezer szállal - textilkiállítások a Szombathelyi Képtárban

 • Október 13. péntek 16.00 Szombathelyi Képtár

  EZER SZÁLLAL

  Kiállításmegnyitó

   

   

  Apró óriások – a miniatűrtextil-művészet nagysága

   Válogatás a Szombathelyi Képtár gyűjteményéből

  Szombathely szerepe a textilművészet újjászületésében egyedülálló. Az Ernst Múzeum 1968-as „Textil – Falikép ’68” című kiállításának szombathelyi bemutatója után 1970-től a Savaria Múzeum, majd 1988-tól a Szombathelyi Képtár lett a Textilbiennálék helyszíne. A fal- és tértextilek után ipari textilekből, később miniatűrtextilekből is rendeztünk nagyszabású tárlatokat. A miniatűrtextilek 20 x 20 x 20 cm-es alkotások, amelyek vagy textilből készülnek vagy anyagukban, technikájukban utalnak a textil tulajdonságaira. 

  A Szombathelyi Képtár 1200 darabos miniatűrtextil-gyűjteményében a világ 5 kontinenséről, 51 országból találhatók alkotások. Ebből válogattunk 222 – két- és háromdimenziós, hagyományos és egyéni technikával készült - művet a kiállításra, 174 alkotótól. 

  A kiállítás 2017. december 16-ig tekinthető meg.

  Minta-Kép-Tár – a MINTA Alapítvány kiállítása

  A Minta Alapítvány, mint művészeti műhely fennállása óta a „minta” problematikájával, természetrajzával foglalkozik. A tárlaton Polgár Csaba, valamint tanítványai és kollégái: Erdei Irma, Doromby Mária, Kelemen Kati, Honfi Katalin, Makkai Márta, Varga Anikó, Bényei Tünde munkáiból látható válogatás. 

  A kiállítás 2017. november 26-ig tekinthető meg.

  A Metropolitan Egyetem kiállítása

  A Budapesti Metropolitan Egyetem az ország legnagyobb és legszínesebb képzési palettájával rendelkező magánegyetem. A Szombathelyi Képtárban rendezett kiállítás a Kézműves tárgykultúra alapszak, valamint Divat- és textiltervezés mesterszak válogatott hallgatói munkáiból ad ízelítőt. Az érdeklődők megismerhetik a textil különböző területein folyó szakmai képzéseket és azok tárgyiasult eredményeit. A divattervezés, textiltervezés bemutatása és a kreatív ékszerek tükrözik a friss, játékos megközelítéseket és egyben a mesterségek magas szintű alkalmazását. Az egyetem művészeti képzéseiről 2017. november 21-én dr. Baráth Hajnal művészeti rektor-helyettes tart prezentációt és tárlatvezetést.

  A kiállítás 2017. november 26-ig tekinthető meg.