2013. december 11.
Germán temető kincsei II. - Gyöngyök restaurálása

navigáció » Műtárgyvédelem » Germán temető kincsei II. - Gyöngyök restaurálása

 • Korábban már beszámoltunk, hogy 2013 nyarán Szeleste határában előkerült Vas megye első V-VI. századi germán temetője. Annak ellenére, hogy a sírok egy részét még a népvándorláskorban kirabolták, mellékletekben nagyon gazdag leletanyag restaurálása kezdődhetett meg. Ebben a részben a gyöngyök helyreállításáról lesz szó.

  Az előkerült gyöngyök alapanyaga túlnyomórészt üveg, de van köztük kerámiából és kagylóból formált is.  Az üveggyöngyök készítéstechnikája igen széles spektrumot tár elénk. Formaalakítás, díszítéstechnika, alkalmazott színek tekintetében nagyon változatos megoldások figyelhetők meg a tárgyakon.

  Restaurálásuk során a leglátványosabb eredményt a tisztítás folyamata jelentette. A földes, karbonátos lerakódások eltávolítása után igényesen munkált ékszerek váltak láthatóvá. A tisztítás során nehézséget a tárgyak néhol igen apró mérete, mennyisége jelentette és az eltérő állapotuk.  Voltak olyan darabok, ahol az eróziós folyamatok előrehaladott szerkezeti romlást okoztak, ezeket konzerváló folyadékban, átitatással kellett szilárdítani. Szerencsére a többség jó megtartásúnak bizonyult. A törött gyöngyök összeépítése a porozitásuknak megfelelő ragasztóval történt. A kagylógyöngyök esetében nagyon időigényes volt ez a feladat, mert a lemezesen szétváló rétegeket egyesével kellett rögzíteni. 

  A gyöngyök restaurálása befejeződött, a kirajzolódó nyakláncok értékes adatokkal szolgálnak a korszak technikai tudásának feltérképezéséhez, valamint a női, kislány viseletek megismeréséhez.

  Restaurátor: Ferencz Eszter

  Régész: Pap Ildikó Katalin