2014. március 12.
Germán temető kincsei III. – Kerámia edények restaurálása

navigáció » Műtárgyvédelem » Germán temető kincsei III. – Kerámia edények restaurálása

 • A 2013 nyarán Szeleste határában előkerült V-VI. századi germán temető anyagának restaurálásáról indított sorozatunk keretén belül most a kerámia edények  helyreállításáról számolunk be.

  A kerámiák állapotában már a bekerüléskor jelentős különbség mutatkozott. A tárgyak egy része szerencsére jól kiégetett, szerkezetileg stabil volt, amelyek között ép és törött egyaránt előfordult. A tisztítás, ragasztás, kiegészítés során ezek esetében jelentős nehézségek nem merültek fel. Problémák az erősen erodált kerámiák esetében jelentkeztek. A földben eltöltött hosszú idő, a területre jellemzően magas talajvíz és a törésvonalak, repedések mentén bekúszó hálószerű növénygyökerek feszítő hatásának köszönhetően erőteljes mállási folyamatok mentek végbe egyes kerámiák egész felületén, vagy csak az elhelyezkedésből adódóan a talprészen vagy ahhoz közeli oldalfalon. Az edényeknek ez a része sok esetben menthetetlenül, „földszerűen” elmállott. Felületeket megmenteni a földlabdáról való lebontás során már megkezdett konzerválással lehetett. A tisztítással párhuzamosan szilárdítani kellett a töredékeket. A lassú aprólékos munkának köszönhetően még a legrosszabb állapotú kerámiából is sikerült összefüggő, értékelhető felületet megmenteni.

  Alaktanilag a restaurált tárgyak többsége kettős kónikus formájú. A sima vagy bordázott felsőrész mellett megtalálható a sávosan, körbefutó vonalakkal határolt rácsszerűen besimított finom díszítés. Az igényesen kidolgozott kerámiák mellett, durva, egyszerű formájú kísérő edények is kerültek elő. Hangsúlyosan jelennek meg a gömbtestű edényformák is különböző méretben. Került elő egyedinek számító bepecsételt kerámia és kiöntőcsöves edény is.

  Annak ellenére, hogy a temetőt a népvándorlás korában kirabolták, jelentős darabszámú edény maradt meg, értékes készítés technikai információkkal hozzájárulva a korszak még alaposabb feltérképezéséhez.

  Restaurátor: Ferencz Eszter

  Régész: Pap Ildikó Katalin