2017. július 27.
Germán temető kincsei VII. – Halászat, vadászat különleges fémeszközei egy férfi sírjából

navigáció » Műtárgyvédelem » Germán temető kincsei VII. – Halászat, vadászat különleges fémeszközei egy férfi sírjából

 • A Szeleste határában feltárt temető egyik férfisírját, sok másik temetkezési hellyel együtt, még a népvándorlás korában kirabolták. Ennek ellenére sok fegyvert, szerszámot, használati eszközt is sikerült a régészeknek feltárni.

  Az emberi vázcsontokon kívül két nagytestű kutya maradványait is tartalmazta a sír. Egyik állatot baloldalra, másikat pedig lábhoz temették. Az utóbbit vas nyakörvével együtt helyezték az elhunyt mellé. További érdekesség, hogy a mellékelt fegyverek, vaseszközök nagy részéből több típust is tettek a sírba.

  A csontokon felül, restaurálás után, 34 darab tárgyat lehet elkülöníteni: nyolc különböző méretű és formájú vas nyílcsúcs, két vashorog (egyes és kettős), egy vas lándzsacsúcs, három vas késtöredék, két vas övcsat, két vas kolomp (egy kisebb és egy nagyobb), egy olló, egy facsésze ezüst szájverete, három vas szigony (különböző típusok), egy balta (nyéltámaszos), egy vasszeg, egy vasolló, három tűzcsiholó, egy tegez bronz fenékvasalata, egy bronzlemez, egy bronzkarika, egy vas nyakörv lánccal, valamint egy fenőkő és gyantamaradványok.

  A tárgyak állapotát tekintve a legnagyobb problémát az előrehaladott korrózió jelentette. A nagyobb méretű leletek még rendelkeznek fém maggal. Mivel a teljes korrózió eltávolításakor az alakjukat (ami szintén egy fontos információ a szakemberek számára, hiszen az alapján tudnak tipologizálni) már nem tartották volna meg, ezért ezeket oxidált formában kellett megőrizni. A földes szennyeződések megszüntetése után csak a formára vonatkozó, információt fedő korrózióréteget kellett eltávolítani a felületről. Ennek köszönhetően a tárgyakon talált famaradványok is megmaradhattak.

  Az eddigi eredmények alapján úgy tűnik, hogy a sírban fekvő személy életében halászattal, vadászattal foglalkozott. A temető teljes anyagának restaurálása, vizsgálata és tudományos feldolgozása jelenleg is folyamatban van, több szakember összehangolt munkájával.

  A bővebb, teljes cikk a soron következő, jelenleg előkészület alatt álló, Savaria a Vas megyei Múzeumok Értesítője, 39 (2017) számában lesz olvasható.

  Régész: Pap Ildikó Katalin

  Restaurátor: Kusztor Gergely