2015. szeptember 29.
Hűtésre alkalmas, üveg aperitif kínáló - Selyemszálak kiállításba került tárgyak restaurálása IV.

navigáció » Műtárgyvédelem » Hűtésre alkalmas, üveg aperitif kínáló - Selyemszálak kiállításba került tárgyak restaurálása IV.

  • A „Selyemszálak” kiállítás izgalmas tárgyai közül való a Smidt Múzeum gyűjteményébe tartozó fedeles üveg aperitif kínáló. Gazdag díszítése mellett külön érdekessége a hűtésre alkalmas kiképzése, amely lehetővé tette a megfelelő hőfokú párlatok fogyasztását.

    A tárgy formába fúvással készült opál üveg. Kora 20. század elejére tehető. A fedelet zsanéros dupla rézgyűrű fogja össze az alaptesttel. Az áttetsző fúvott pohárkák és kisméretű üveg palack megtartására alkalmas alumínium lemezt, szintén ez a gyűrű rögzíti. A fedő fogantyúja nem került elő, és analógia hiányában maradt a rögzítési csonk. Összesen kilenc elemre lehetett szétbontani a restaurálás során a készletet. A tárgyon lévő festés igen gazdag. A fedő és a talprész élénk narancsos árnyalatú, foltszerű barnás-sárgás színekkel. Az alaptest zöld-fekete hátterében (körbe négy szögletes ablakban, aranyozott indás kerettel) szecessziós jellegű női alakok láthatóak, virágokkal körülvéve. Funkció tekintetében az érdekessége az üvegtárgynak, hogy az alumínium lemez a peremhez közel tartotta a kínáláshoz a poharat és az üvegpalackot, így az alatta lévő részbe jeget, jeges vizet lehetett diszkréten elrejteni, a párlatok megfelelő hőmérsékleten tartásához.

    A restaurálás során a leglátványosabb beavatkozást a felületi zsíros, poros szennyeződés eltávolítása jelentette a tisztítás során. Olyan jellegű hiány, amit pótolni lehetett volna, nem volt a tárgyon. A fedő fogantyúja és két pohár nem került elő. Ragasztásra az egyik pohárka esetében volt szükség, mert egy jelentős méretű cikkanás futott rajta körbe. A későbbi sérülések elkerülése érdekében ezt rögzíteni kellett. A megtisztított elemeket száradás után lehetett összeépíteni. A zsanéros rézgyűrűvel kellett megfogatni az alumínium lemezt és a fedőt is. Szerencsére a rögzítést követően újra stabilan nyithatóvá vált az elegáns megjelenésű tárgy.

    Az üvegtárgy a „Selyemszálak” kiállításon október végéig még megtekinthető a Savaria Múzeumban.

    Restaurátor: Ferencz Eszter