2013. 09. 22.
HelyiÉrték - Válogatás a Szombathelyen előkerült őskori régészeti leletekből

navigáció » Hírarchívum » HelyiÉrték - Válogatás a Szombathelyen előkerült őskori régészeti leletekből

 •          A bemutatásra szánt műtárgyak Szombathely város közigazgatási területén előkerült, azaz Helyi-Értékű régészeti leletek, melyeket most kamarakiállítás formájában tárunk a nyilvánosság elé. Célunk a több ezer éves használati tárgyak nem mindennapi funkciójának rekonstrukciója, hanem inkább művészi értékének és kvalitásának előtérbe helyezése.
  A látogatók a kiállítótérbe lépve az őskori hangulat, a színek és a fények, valamint a formák által közvetíthető gyönyörködés, művészi elmélyülés aktív részesei lehetnek. Saját emóciói alapján pedig egyben a kiállítás alakítójává is válhatnak!
  A fókusz most a tárgyakon, a tárgyak szépségén van! Fel szeretnénk kelteni a szombathelyi polgárok és az ide látogatók figyelmét arra, hogy ahol laknak és élnek, ott már 7500 évvel ezelőtt is aktívan zajlott az élet!

  Biztosan nem sokan gondolják, hogy a Minerva-lakópark „elődje” egy 5000 éves település, ahol egyedülálló rézkori kocsikra leltünk a feltárások alkalmával? Ki tudja például, hogy milyen kincseket rejtett a Csónakázó-tó mélye, a Jáki úti temető kertje, a Dolgozók vagy a Vízöntő utca, az Újperint-i, az Olad-i vagy a Zanat-i városrész?
  A kiállítást végigjárva, szemlélődve – tudományos alapokon nyugvó, múzeumi értékközvetítés révén – választ kaphatnak ezekre a kérdésekre.

  A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.