Hivatalok és hivatalnokok Savariában - elkezdődött az előadássorozat

navigáció » Köszöntjük honlapunkon! » Hivatalok és hivatalnokok Savariában - elkezdődött az előadássorozat

A Római Birodalom tisztségviselőiről, az ókori államigazgatásról, valamint Savaria egykori, hivatalt viselő polgárairól hallhattak előadást az érdeklődők az Élenjáró elöljárók címmel meghirdetett előadássorozat első állomásán. A rendezvénynek különleges aktualitást ad, hogy hamarosan helyhatósági választások lesznek. 

Nagy érdeklődés mellett kezdődött el az Élenjáró elöljárók címet viselő előadássorozat a Savaria Múzeumban. Első alkalommal, szeptember 18-án a Kőtárban először Csapláros Andrea ókortörténész beszélt a Római Birodalom államszervezetéről. Mint mondta, a római köztársaságot a magisztrátusok, azaz a választott tisztségviselők irányították. Ugyanazt a tisztséget többnyire ketten töltötték be, hogy egymást ellenőrizhessék, és ne tudjanak visszaélni hatalmukkal. A mindössze egy évre szóló megbízatásért nem járt fizetség, így kizárólag vagyonos polgárok vállalhattak hivatalt. Tőlük ugyanis elvárták, hogy sokat költsenek, s általában adományok felajánlása után választották meg őket. Az előadó szólt az állam élén álló két consulról is, akik a szenátussal egyetértésben gyakorolták hatalmukat. Rendkívüli esetben a szenátus diktátort nevezhetett ki, aki legfeljebb hat hónapig korlátlan hatalommal rendelkezett.

Sosztarits Ottó régész négy savariai felirat elemzésével érzékeltette, milyen hivatali ranglétrát járhattak végig a római (savariai) polgárok. Hivatkozott egyebek mellett a Városházán elhelyezett római kőtáblára is, amelyen az eddigi feltételezések szerint savariai választópolgárok neve szerepel, öt curiába, azaz választókerületbe sorolva. Azt, hogy ez a névsor valójában az egykor itt élt rómaiak választási névjegyzéke lenne, ma már megkérdőjelezik a kutatók, de az biztos, hogy az i. sz. 188-ból származó feliraton szereplő nevek a polgárok itáliai, galliai és szíriai származására utalnak.

 

A következő két előadás október 2-án lesz, akkor a középkori Szombathely városvezetőiről beszélnek az előadók: dr Kiss Gábor és Zágorhidi Czigány Balázs.

Fotó: Kiss Ernő Csaba