2013. augusztus 29.
Holdidol újjászületése

navigáció » Műtárgyvédelem » Holdidol újjászületése

  • Ásatások alkalmával előfordul, hogy rossz megtartású, nehezen bontható tárgyak kiemeléséhez a régész, restaurátor segítségét kéri. Kiemelt jelentőséggel bíró tárgyak esetében ez különösen fontos. A restaurátor helyszínen szakszerűen rögzíti a tárgy töredékeit, igyekszik a logikai sorrendet felismerni, és ez a későbbi helyreállítás során nagy segítséget jelenthet.

    A kora vaskori holdidol 2004-ben került elő Gencsapáti-Besenyősziget területén épülő lakópark megelőző feltárásakor. Az ásatást Ilon Gábor régész vezette. A tárgy töredékeinek bontásakor nehézséget jelentett, hogy be voltak ékelődve, rétegesen elhelyezkedő kerámia és patics darabok közé. Több lépcsőben lehetett kiszabadítani, szilárdító anyaggal átitatott gézzel rögzíteni, a rosszul kiégetett kerámia darabokat.

    A restaurátor műhelyben a helyreállítást az ideiglenes gézmerevítés eltávolításával kellett kezdeni. A tisztítást és konzerválást párhuzamosan kellett végezni a málló felületeknél. A megszilárdított töredékek ragasztása közben kezdett kirajzolódni a tárgy formája. Kettős szarvú holdidol, testén három átfúrt lyukkal. Díszítésként, a formát egyik oldalán vonallal kontúrozták és pontszerű bemélyesztésekkel töltötték ki a területet. A kiegészítés során a cél a megmaradt forma egységesé tétele volt.

    Ez a Gencsapátiban előkerült holdidol szépen illeszkedik a Vasi Látványtárban megtekinthető őskori leletek sorába. Az érdeklődők ebből a korszakból Vas megye területén előkerült legszebb tárgyi emlékeket az Időcsiga „c” katalógusban is megtekinthetik.

    Restaurátor: Ferencz Eszter