2013. május 27.
Hónap műtárgya - Bronzlemezzel borított, római kori fa vödör rekonstrukciója

navigáció » Műtárgyvédelem » Hónap műtárgya - Bronzlemezzel borított, római kori fa vödör rekonstrukciója

 • Az 1996 késő őszén, Szombathely belvárosában végzett régészeti feltárás során került elő egy római kori bronzlemezzel borított fa vödör, több olyan jelentős darabbal együtt, ami arra engedett következtetni, hogy egy ötvösműhely in situ előkerült terméke. Az ásatást vezette Sosztarits Ottó régész.

  A lelet darabjai teljesen összelapultak és olyan állapotban voltak, hogy már az első vizsgálata arra engedett következtetni, nem lehet teljes formájában helyreállítani.
  A tárgy kibontása és tisztítása közben találtunk egy teljes, és egy töredékes rombusz alakú lemezkét, mely egy táncoló menádot ábrázolt. Később kiderült, ezek a darabok nem a vizsgált vödör elemei, hanem egy másik ládikához tartozhattak. A restaurálás során a vödör minden eredeti méretét és formáját sikerült pontosan meghatározni, és megtalálni a díszítő elemek helyét. Ezért egy rekonstrukció elkészítése mellett döntöttünk. A szükséges darabokat rézből készítettük, fa bélését hársfából esztergáltattuk.

  Használatára vonatkozóan nincs adatunk, de az elkészült másolat szépségéből arra gondolhattunk, hogy nem hétköznapi használatra készülhetett.

   

  Restaurátor: Kiss E. Csaba