Jó hangulatban telt a nemzetiségi nap a Vasi Skanzenben

navigáció » Köszöntjük honlapunkon! » Jó hangulatban telt a nemzetiségi nap a Vasi Skanzenben

 • A szombathelyi Roma, Szlovén, Horvát és Német Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a Pável Ágoston Szlovén Kulturális Egyesület, a Szombathelyi Horvátok Egyesülete, a HÁROFIT Közhasznú Egyesület és a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum 2014. szeptember 20-án (szombaton) délután tartotta a XI. Nemzetiségi Napot a Vasi Skanzenben. A rendevény támogatója Szombathely MJV Önkormányzata volt. 

  Az idei rendezvény fő szervezői a romák voltak, ezért a találkozót a Karaván Família budapesti zenekar nyitotta meg a roma himnusz eljátszásával és néhány saját szerzeménnyel.

  A résztvevőket a házigazda Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója Csapláros Andrea köszöntötte, majd az Országgyűlés szlovén nemzetiségi szószólója Kissné Köles Erika méltatta a rendezvényt szlovén és magyar nyelven. A nemzetiségi napot dr. Puskás Tivadar Szombathely MJV polgármestere nyitotta meg. A nemzetiségi önkormányzatok elnökei anyanyelvükön üdvözölték a közönséget. 

  A kulturális műsorban három gyermek és öt felnőtt csoport szerepelt. A Pipitér és a Napsugár óvoda német csoportja lépett fel. A Reguly Antal Általános Iskola német nemzetiségű tanulói népi táncokat mutattak be és hangszeres zenét adtak elő. A felnőttek műsorában a Szombathelyi Szlovén Önkormányzat szlovén népdalköre, a horvát önkormányzat Djurdjice (Gyöngyvirág) elnevezésű vegyeskara énekelt. A romák a már említett Karaván Familia együttesének zenéjére táncoltak a Csepregi Táncosok és a Honvéd Néptáncegyüttes párosa. Idén is Prímás Sanyi és Darvas Vili bravúros játékával zárult a nemzetiségi nap programja. Már a műsor közben nagy volt az érdeklődés a kézműves foglalkozások iránt is (papírvirág készítés, kékfestő anyagból baba készítés stb.) A nagy érdeklődés miatt a 300 négyzetméteres sátor majdnem kicsi lett. Nemcsak a nemzetiségiek jöttek el a Vasi Skanzenbe egymás kultúrájának a megismerése és tapasztalatcsere céljából, a magyarok is kiváncsiak voltak a velük élő nemzetiségiekre. 

  M. Kozár Mária 

  Fotó: M. Kozár Mária