SMIDT MÚZEUM
  • A Régi- és Ritka Könyvek Gyűjteménye két vitrinben a 15–17. századi európai és magyar könyvnyomtatás anyagából mutat be a különleges példányokat.
    Johann Prüss 1486-ban, Strassburgban nyomtatott Bibliája ősnyomtatvány, aranylemezes iniciáléjával vonja magára a figyelmet. Johann Pfeil 1495-ben nyomtatott Breviarium Ratisponense töredéke egyedülálló hazánkban. A leghíresebb európai nyomdák termékei közül szerepelnek a kiállításban többek között Aldinák (a velencei Aldus család nyomdájában készült művek) 1515-ből és 1559-ből, a lyoni Sebastian Gryphius és a németalföldi Elsevier nyomda remekei, valamint a bázeli Frobenius műhelyében, 1552-ben nyomtatott Notitia Dignitatum.

    A hungarikumok között láthatók Rákóczi Ferencről és Thököly Imréről Európában megjelent munkák, a Bécsben, 1626-ban nyomtatott magyar nyelvű Szent Biblia, Pázmány Péter hittudós könyvei, Lippay János botanikus művei a 17. század végéről. A hazai kiadványok nagy részben a pozsonyi, nagyszombati, kassai, bártfai, lőcsei, váradi, szebeni nyomdák termékei. Helyi szempontból is érdekes Mikes Kelemen „Törökországi levelek” című műve, amelyet elsőként Kulcsár István adott ki és Siess Antal nyomtatott Szombathelyen, 1794-ben.