2014. 03. 01.
MűTárgyEset az Iseumban - Mosoda a város szélén

navigáció » Köszöntjük honlapunkon! » MűTárgyEset az Iseumban - Mosoda a város szélén

 • MűTárgyEsetek

  Rejtőzködő tárgyak – rejtélyes történetek

  Mosoda a város szélén – amiről a karcolt betűk szólnak

  (Feliratos ólom árucímkék az Iseumból)

   

  2014. március 1. szombat, 15:00 – 18:00 Iseum Savariense

  „Patyolat Savariense” – a textilművesség leletei az Iseum kutatásából

  Balázs Péter – Iseum Savariense

  Ólom ákombákom - amiről a karcolt betűk szólnak

  Sosztarits Ottó

  Tunika, tóga, térdnadrág – rekonstruált római viseletek

  Tóth Eszter – Iseum Savariense

  Séta a kiállítás textilábrázolásai között

  Kelmeképző – A fonástól a római viseletig

  Tárgyalkotó kézműves foglalkozások gyapjúból, vászonból, fonalból felnőtteknek és gyerekeknek

  Kósi Anita –Iseum Savariense, Nagy Rebeka –Vasi Skanzen múzeumpedagógusok

  Program belépőjegy: 500 Ft/fő (amely tartalmazza a foglakozások díját, valamint egy csésze tea/kávé elfogyasztását)

  A hónap műtárgya

  Feliratos ólom árucímkék az Iseumból

  Az Isis szentély modern kutatása során – a területen szétszórva, de jobbára a Borostyán úthoz közeli részeken – összesen 19 darab, egyik vagy mindkét oldalán karcolt, átfúrt ólomlapocskakerült elő. Az átlagosan 3-4 cm hosszú és 1-1,5 cm széles lapocskákon alig látható, kurzív latin betűs, rövidített bekarcolt feliratok figyelhetők meg. A feliratok egy kora római textilműhely tárgyi hagyatékának legbecsesebb darabjai. Az ólomcímkék – melyeket egykori funkciójukszerint leginkább a jelenkori tisztítandó vagy festendő ruhadarabokra varrt patyolatcédulákhoz hasonlíthatunk – a festendő ruhadarabok mibenlétére, a megrendelő/tulajdonos nevére, a festés színére, illetve az elvégzett munka árára vonatkozó feljegyzéseket tartalmazzák. Az ólomlapocskák különlegességét ritkaságuk adja, hiszen a mienkéhez hasonló jellegű és jelentőségű leletek mindeddig csak Siscia (Sisak, Horvátország) térségéből, a Száva és a Kulpa folyók medréből, illetve az ausztriai Karlsdorf határából ismertek.

  A leleteket feldolgozó Pásztókai-Szeőke Judit és zágrábi kollégánk, Ivan Radman-Livaja kutatásai alapján egy olyan műhelykomplexum képe körvonalazódott, amely a Kr. után 1-2. század fordulóján, a korai Iseum szomszédságában működött és tevékenysége a textilművesség szinte valamennyi munkafolyamatára – a gyapjúfeldolgozásra, szövés-fonásra, kelmefestésre és javításra is – kiterjedt.

  Sosztarits Ottó régész – IseumSavariense

  Irodalom: Radman-Livaja, I.: Les plombsinscrits de Siscia. EcoleDoctorale. Paris 2010.

  Pásztókai-Szeőke Judit –Radman-Livaja, Ivan: Egy Savaria déli előterében feltárt római kori textilműhely In.:Isis savaria otthona.Kiállítási katalógus. (ed.: Balázs Péter - Csapláros Andrea – Sosztarits Ottó) Sistrum, SeriaA. No. 2.Szombathely, 2013.

  Textile tools and commercial lead tags from the recent excavations of a Roman period Isis-sanctuary Iseum in the colony of Savaria (JuditPásztókai-Szeőke, Ivan Radman-Livaja, Ottó Sosztarits, Andrea Csapláros) In:Interdisciplinary studies in Textiles and Dress in Antiquity. (2013)