2014. 01. 25.
MűTárgyEsetek először a Savaria Múzeumban!

navigáció » Hírarchívum » MűTárgyEsetek először a Savaria Múzeumban!

 • Január 25-én (szombaton) lesz a MűTárgyEsetek címmel induló múzeumi sorozat első rendezvénye a Savaria Múzeumban. A gyerekeknek és felnőtteknek szóló programok középpontjában „A hónap műtárgya” áll.

   

  Program:

  - 15.00-18.00 Családi délután

  15.00-17.00 Ügyességi és ismeretbővítő játékok, kézműves foglalkozás (linómetszet- és bőségszaru-készítés, céllövészet, amulett-készítés)

  17.00-18.00 Mi van a bőségszaruban? – családi vetélkedő, a fődíj: Amor-torta

   

  - 16.00-17.00 „A hónap műtárgya”: Halottas ágy lábát díszítő, Amort ábrázoló csontfaragvány

  Rendhagyó előadás érdekességekkel egy csésze tea és római falatok mellett, előadó: dr. Kiss Péter régész

   

  Halottas ágy lábát díszítő, Amort ábrázoló csontfaragvány

  Kr. u. 1. század eleje

  A római kori csontfaragványok korban és térben jól elkülöníthető, jellegzetes csoportját alkotják a halottas ágyakat (letto funerario) díszítő tárgyak. Túlnyomórészt Itáliában kerültek elő a késő köztársaság korra és a kora császárkorra keltezhető faragványok, az északi tartományokban ritkaságnak számítanak. A tárgytípus a római kori csontfaragó művészet kiemelkedő darabjait jelenítik meg. Magyarország területén az első és mindmáig egyetlen ilyen jellegű tárgy 2006-ban került elő, a szombathelyi Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium új épületszárnyának megelőző feltárásán. A feltárás napvilágra hozta Savaria északi temetőjének 110 sírját, melyekből Savaria polgárainak, azaz Magyarország első városlakóinak földi maradványai és a velük eltemetett tárgyi mellékletek kerültek elő. 

  A csontfaragvány egy lekerekített sarkú, oldalfalain agyaggal kikent, 145x90 cm méretű, kiégetett sírgödörből került elő, a halott hamvaival, a máglya maradványaival és számos kerámia- és üvegtárgy melléklettel együtt. A hamvak vizsgálata alapján az eltemetett nemét nem lehetett meghatározni, életkora 15-20 év lehetett. 

  A csontfaragvány a római kori Savaria alapításában részt vevő római polgárok tárgyi emlékanyagának kiemelkedő darabja, amely betekintést nyújt a római halottkultusz és túlvilághit rejtelmeibe. Kiemelt figyelmet érdemel a tárgy azáltal is, hogy a tárgy készítésének kora (Augustus-kor) legalább három emberöltővel megelőzi a temető használatának idejét (a 70-80-as évektől a 2. század végéig), tehát több évtizeden keresztül őrizték, és nagy becsben tartották az egymást követő nemzedékek.