2013. május 30.
Magyarszombatfa, Fazekasház I. - Néprajzi tárgyak mentése

navigáció » Műtárgyvédelem » Magyarszombatfa, Fazekasház I. - Néprajzi tárgyak mentése

  • Sajnálatos és váratlan események miatt, néha soron kívüli, gyors állagmegóvási feladatokat kell elvégezni. Idén húsvétkor a magyarszombatfai tájházban gyújtogatás történt.

    Szerencsére a gyorsan kiérkező tűzoltók hamar megfékezték a tüzet, de sajnos így is jelentős kár keletkezett, elsősorban az épületben. A dolog visszásága, hogy a kiállított tárgyak pont az oltás alatt áztak el, és a lefolyt, felfröccsenő sártapasztás miatt szennyeződtek be.

    Első lépésként a berendezési tárgyakat ki kellett menekíteni a romossá vált házból és jól szellőző melléképületekbe elhelyezni. A tartós hideg miatt, akkor a tisztításukat helyszínen nem lehetett megkezdeni, csak a nagyon rossz állapotú textilek, kerámiák, kisebb fatárgyak kerültek a Savaria Múzeum restaurátor műhelyébe. Ezek helyreállítása is itt történt. A ház takarítását, javításának előkészítését a helyiek már megkezdték. A műtárgyak helyszíni kezelésére, egy szakemberekből álló csapatot kellett szervezni¸ hogy a néprajzi gyűjteménybe tartózó tárgyak állagmegóvását el lehessen végezni. A helyszíni tisztítás, konzerválás során 120 darab kerámia és fa tárgyat sikerült újra kiállítható állapotba hozni. A ház teljes felújításáig ezek a műtárgyak védett helyen várják, hogy helyükre kerüljenek. Az épület előreláthatóan július közepétől lesz újra látogatható. A kiállító helységek visszarendezése után beszámolunk az lezárult helyreállítási feladatokról.