2013. 11. 21 - 12. 22.
Masszi Ferenc - Kísértések

navigáció » Hírarchívum » Masszi Ferenc - Kísértések

 • Masszi Ferenc 1953-ban született Pápán. 1976-ban a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola matematika-rajz szakán, 1982-ben a Magyar Képzőművészeti Főiskolán diplomázott. 1976 óta a szombathelyi Művészeti Szakközépiskola tanára. A nyolcvanas években a Berzsenyi Dániel Főiskola Rajz Tanszékén tanított, 2002 óta a Savaria Egyetemi Központ Művelődéstudományi és Kommunikáció Tanszékének óraadója. 1980-tól 1992-ig a Derkovits Képzőművész Kör, majd - másfél évtizede - az Imago Művészeti Szabadiskola vezetője. A kétezres évek elején, nyolc éven át, a Művészetek Háza Pincegaléria vezetőjeként több mint száz kiállítás rendezése kapcsolódik a nevéhez.
  Masszi munkásságában összefonódik a tanítás és az alkotómunka. Művészete sok műfajra kiterjed, fest táblaképet, készít installációt, rézkarcot, linó- és fametszetet. Jelentős a könyvillusztrátori tevékenysége: legalább két tucat – többnyire szépirodalmi – művet díszítenek rajzai, grafikái. Pl.: a Minoritates Mundi sorozat köteteit. Vállal alkalmazott grafikai tervezést is: emblémák, logók, arculattervek megvalósítását.
  Számos művésztelepen vett részt: Zebegény, Egervár, majd Zagorje, Dabronak, Lipovci (Szlovénia), Felsőrajk (Zala m.), Gyergyószárhegy (Lazarea, Románia). Veszprémben, Velemben, Lendván, Egerváron vezetett alkotótelepeket.

  Masszi Ferenc művészetében a festészet és a grafika párhuzamosan él egymás mellett. Közel negyven éve tevékeny részese a Vas megyei képzőművészeti életnek. Pályakezdésekor munkáit az absztrakt szemléletmód jellemezte, az utóbbi években a figurális kifejezésmód erőteljesebben megjelenik. Kedveli a technikák és műfajok változatosságát, így a grafikának és festészetnek sok ágát műveli (fa-, réz-, linómetszet, rajz, akvarell, olajkép, „földkép”, falkép). Újabban festményalapú objekteket is készít.
  A kiállításon bemutatott művek több tematikus egységbe sorolhatók. Láthatunk absztrakt akvarell tájképeket, amelyben a kiválasztott természeti elemek (víz, erdő, madár, föld, eső) erőteljes színvilággal, szubjektív átformálással jelennek meg. Az irónia és groteszk sem áll tőle távol, ezt bizonyítják a „Hátsó udvar” sorozat „disznós” képei. Itt a disznóól lakói válnak főszereplővé, felruházva emberi tulajdonságokkal. Az olvasó vagy esőben sétáló disznó képe mindnyájunkban további asszociációk sorát kelti életre.
  Masszit a barokk művészet kavargó, lendületes, mozgalmas világa is megihlette, ennek eredményét tanulmányozhatjuk a Barokk sorozat fénnyel teli, színes munkáin. Sokat foglalkoztatja az emberi arc és arckifejezés, a jellemábrázolás megragadása. Ennek meghökkentő és elgondolkodtató képei a kerek portrék és a pici képmás-krokik sorozata.
  Masszi kulturális érdeklődése nem korlátozódik a képzőművészetre, közel áll hozzá a zene és az irodalom világa is. A versek hangulatának, atmoszférájának megragadása az illusztrált verseskötetekben nyomon követhető. Elvonatkoztatott fantáziaképeket rajzolt a 12 legszebb magyar vershez (Fűzfa Balázs válogatása), meseszerű, vonalrajzos illusztrációkat a Medvemesékhez (Pusztay János), színes, álomszerű, lebegő képeket Parti Nagy Lajos verseihez. Az általa illusztrált Észt novellák 2000-ben elnyerte a külföldön megjelenő legszebb észt nyelvű kiadvány díját. A festőművész pedagógus családban született, s a tanítás művészete mindvégig meghatározó pályafutásában. A fiataloknak nemcsak technikákat, mesterségbeli fogásokat ad át, hanem szemléletmódot, gondolkodásra késztetést. Bizonyára nem egy olyan kérdésfeltevéssel találkozott a tanítványai részéről, ami őt is elgondolkodtatta, új meglátásokra késztette. Pedagógiájának eredményét jelzik a sokféle pályán sikert arató, nyitott szemléletű művészpalánták.

  A kiállítás támogatói:
  Nemzeti Kulturális Alap
  Jenei Galéria
  Dr. Németh Györgyi
  Bloch Györgyi és Kormos Zsolt