2014. 01. 21.
Minden, ami múzeum

navigáció » Hírarchívum » Minden, ami múzeum

 • Csapláros Andrea múzeumigazgató beszélt a tagintézmények munkájáról és arról, hogy bár az intézmények fenntartója már Szombathely városa, az ingatlanok – az Iseum kivételével – a magyar állam tulajdonában vannak. A város tavaly év végén kezdeményezte az épületek saját tulajdonba vételét, erről közgyűlési határozat született. 

  Folytatódnak a régészeti feltárások az épülő M86-os út mentén. A közeljövőben elkezdődhet a munka a Hegyfalutól a megyehatárig tartó szakaszon. A januárban életbe lépett törvénymódosítás megkönnyíti a hatósági eljárásokat és az építkezést is felgyorsítja, hiszen ha leletek kerülnek elő, a kutatások miatt nem kell leállítani a munkát – erre a minősített szakfelügyelet ad lehetőséget. 

  A múzeum is készül a 2016-os Szent Márton-évre, a folyamatban lévő kutatások és a tervezett kiállítások az évforduló méltó megünneplését alapozzák meg.

  Az intézmény életében először, nagyszabású, több hónapig tartó és minden múzeumot érintő kiállítás-sorozat indul májusban, amelynek központi témája az ADRIA. Kiemelkedő eseménye még az esztendőnek a Kossuth- és Munkácsy-díjas Keserü Ilona és tanítványai kiállítása a Képtárban, valamint a holokauszt emlékére ősszel rendezendő tárlat az Iseumban.

  Az I. világháború kezdetének 100. évfordulóján a múzeum gyűjtést szervez: várjuk a szombathelyiek felajánlásait, régi tárgyakat, ereklyéket. Ezek egészítik ki majd azt a kiállítást, amely Ausztriából, Kismartonból érkezik 2015-ben Szombathelyre.

  A megszokott, népszerű programok mellett három új kezdeményezést is útjára indít az intézmény – mondta a tájékoztatón Czenki Zsuzsanna általános igazgatóhelyettes. Január 25-én rendezzük meg a MűTárgyEsetek első programját, amely aztán minden hétvégén várja majd az érdeklődőket. Márciusban pedig elindul a Múzeum+, összesen öt alkalommal.

  Az adventi időszakban, bronz- és ezüst vasárnap vásárral várjuk a látogatókat a Képtárban és a Savaria Múzeumban.

  Dr. Vig Károly tudományos igazgatóhelyettes megmutatta az újságíróknak a múzeum legújabb Évkönyvét, amelynek bemutatója február 12-én lesz. Az ebben foglalt tanulmányok kifejezetten a szakmának szólnak, de az év végére megjelenik egy újabb sorozat első kiadványa is, amely az átlag olvasó számára is érthetővé és érdekessé teszi a tudományt.