2015. július 1.
Mívesen díszített fajansz toalett - Selyemszálak kiállításba került tárgyak restaurálása III.

navigáció » Műtárgyvédelem » Mívesen díszített fajansz toalett - Selyemszálak kiállításba került tárgyak restaurálása III.

  • Sorozatunk következő kiemelt darabja egy igazán ritka és különleges tárgy, ami a Smidt Múzeum gyűjteményéből került a „Selyemszálak” kiállításba. A 20. század elején készült gazdagon festett fajansz toalett, restaurálását követően, méltán az egyik érdekessége lett a budoárok hangulatát tükröző egységnek.

    A tárgy történetéről röviden annyit lehet tudni, – Varga Eleonóra történész eddigi kutatásainak köszönhetően – hogy a Vasegerszegi kastélyból került be a Smidt Múzeum gyűjteményébe, de nem biztos, hogy ez az elsődleges beépítési helye. A gyári jelzet alapján a toalett dr Rudolf Ditmar által alapított Znojmoi kerámiagyárban készült 1904-1919 között. A fajansz formai kiképzése rendkívül igényes. A csontszínű talprészen oldalt látható függőleges kannelúrák, és a többi térben kiemelkedő elem tört rózsaszínnel és arany kontúrokkal hangsúlyozott. A kagylót kívül és belül is rendkívül finom rajzolatú virág és rokokó hatású motívumok összefonódásának felfestésével díszítették. A toalett elején „IMPERIAL” felirat látható.

    A tárgy a restaurátor műhelybe kerülésekor eléggé viseltes volt. A használatból eredő vastag kéregszerű lerakódások jelentősen takarták az eredeti felületet. Első lépésben a tisztítás során ezt a nem kívánt réteget kellett óvatosan eltávolítani úgy, hogy a máz ne sérüljön. A néhol másfél centi vastagságot is elérő lemezes szerkezetű szennyeződést csak több lépcsőben, finom mechanikai rásegítéssel lehetett ívenként lepattogtatni. A tisztítás látványos eredményt hozott a helyreállítás folyamatában, a díszítések szinte új életre keltek. A száradást követően a hiányok kiegészítése következett. A pótlások felülethez igazítása után lehetett a mintákat visszarajzolni, a színeket retusálni. A restaurálás felületvédelemmel fejeződött be és így vált kiállíthatóvá ez a különleges tárgy. 

    Restaurátor: Ferencz Eszter