2013. június 4.
Összegzés az állományvédelmi továbbképzésről

navigáció » Műtárgyvédelem » Összegzés az állományvédelmi továbbképzésről

  • A Múzeumi Állományvédelmi Bizottság által május 28-án a Petőfi Irodalmi Múzeumban megtartott továbbképzés fő témája a múzeumok szerkezeti átalakulása és az állományvédelmet érintő új jogszabályok gyakorlati alkalmazása volt.

    Dr. Vígh Annamária (Emberi Erőforrások Minisztériuma főosztályvezetője) tartott ismertetőt a múzeumokat érintő szerkezeti és jogi változásokról. A felmerülő kérdésekre adott válaszok során, többször hangsúlyozta, hogy az idei jogszabályok egy átalakulási folyamat első irányadói, amelyek nincsenek kőbe vésve, de rugalmas hozzáállással a változást meg kell kezdeni.

    A további előadások mind, olyan területeket jártak körbe, amelyek utat mutathatnak a változtatásokhoz. Dr. Vásárhelyi Tamás a múzeumi stratégia alkalmazását hangsúlyozta reménytelennek tűnő helyzetekben is, hiszen már a kidolgozás pozitív irányba viszi a gondolkodást, lehetőséget ad a továbblépésre. Dr. Bereczki Ibolya a jól szervezett gyűjteménymenedzsment hasznosságára hívta fel a figyelmet. Az NKA pályázatok sikerességének növelésére Dicső Ágnes a leggyakrabban elkövetett hibákat ismertette. Barna Márton pedig a pályázatok elektronikus úton történő beadásához, a fő lépéseken vezette végig a hallgatókat.

    Délután a Múzeumi Állományvédelmi Bizottság tagjai egy kötetlenebb hangvételű beszélgetés során a résztvevőkkel együtt igyekeztek az új szakmai feladatok lépéseit értelmezni, pontosítani. Felmérő lapok összeállításával és az őszi továbbképzésre való kiértékelésével szeretnék tovább segíteni a műtárgyvédelmi felelősök munkáját. Javasolták a megyei hatókörű múzeumok állományvédelmi feladatinak ellátása során a segítő, jól működő kommunikáció kiépítését a városi múzeumokkal és más muzeális jellegű intézményekkel. A továbbképzés folytatására várhatóan ősszel kerül sor.

    A továbbképzésről készült felvételek a Múzeumi Állományvédelmi Bizottság honlapján lesznek elérhetőek.