2013. október 22.
Párták Ják középkori temetőjéből

navigáció » Műtárgyvédelem » Párták Ják középkori temetőjéből

 • Az Országos Műemlékvédelmi Hivatal 1997-től hét ásatási szezonban tárta fel a Jáki templomhoz tartozó Bencés Apátságot, az Apáti házat és a templom körül elterülő mintegy 931 sírból álló középkori temetőt. A sírok mintegy 10%-ában a szerencsés talajösszetételnek köszönhetően megmaradtak az egykori viseletek nyomai, melyek legszebb darabjai az egykor ragyogóan fénylő aranyozott fémszálakkal díszített, ékkövekkel kirakott gyöngyös párták.

  A párták eredeti textil alapja az évszázadok során a földben elporladt, ezért az apró gyöngyöket, drágaköveket, korrodált fémfonalakat ecsettel úgy kell megtisztítani a földes szennyeződéstől, hogy eredeti helyükről ne mozduljanak el, majd egyben, gézlapra felragasztva kerül a párta kiemelésre. Aprólékos munkával a tárgy - állapotától függően mechanikusan illetve vegyszeresen - megtisztításra kerül minden földes és korróziós terméktől, ezalatt a kis töredékek mindvégig ideiglenesen rögzítve vannak felváltva a profil- illetve hátoldalról.

  A restaurálás során fokozatosan fény derül a töredékek rendszerére, a gyöngyös párta motívumvilágára, melyről a jobb értelmezhetőség kedvéért rekonstrukciós rajz készül. A konzervált pártatöredékek felapplikálásra kerülnek egy méretében hiteles, anyagában semleges új pártaalapra.

  Kivételes esetben – mint pl. a jelenleg szóban forgó pártánál is – a motívum kiegészítésére is sor kerülhet, amennyiben az egyértelműen meghatározható. Bemutatott pártánknál a díszítményt képező gránátkövek, üveggyöngyök és flitterek hiánytalanul megkerültek, az ezeket körülvevő aranyozott réz-spirálok azonban helyenként menthetetlenül elkorrodáltak. Tárgyunkon ez került rekonstruálásra.

  Az ásatást Dr. Valter Ilona és P. Hajmási Erika vezette. Szakmai irányítónak Bakayné Perjés Judit, a Budapesti Történeti Múzeum Restaurátor Osztályának vezetője lett felkérve.

  A tárgyak a Savaria Múzeum gyűjteményét képezik.

  Restaurátor: Edőcs Judit