2014. július 10.
Poszthabán bokályok restaurálása

navigáció » Műtárgyvédelem » Poszthabán bokályok restaurálása

 • A Savaria Múzeum néprajzi gyűjteményében kiemelt helyet foglalnak el a XVIII-XIX. századi poszthabán bokályok. Pályázati forrásnak köszönhetően ezek közül 69 db tárgy restaurálása valósult meg, melyek között volt kisebb beavatkozást igénylő és komoly nyakrekonstrukciós megoldással helyreállított darab egyaránt.

  A kerámiák restaurálását a korábbi megöregedett ragasztások, kitöredezett, meggyengült kiegészítések, és a felületi szennyeződések eltávolításával kellett kezdeni. Nem kevés időt vett igénybe a régi beavatkozások lebontása, és a törésfelületek alapos letisztítása. A zsírtalanított, megszáradt töredékek ragasztása után kezdődhetett a kiegészítés folyamata. A hiányok mértékét illetően három csoportba lehetett sorolni a tárgyakat. Néhány kerámia esetében apró kitörést, csorbulást kellett a tárgy felszínéhez igazítani. A legtöbb darabon perem hiányt, fület kellett pótolni. A legkomolyabb beavatkozások pedig a teljes nyakrekonstrukciós megoldások voltak. Ezek esetében is több egyedi megoldás született. A meglévő analógoknak köszönhetően, ahol a minta rendelkezésre állt, ott a formai kiegészítés,  és festés  retusálása egyaránt elkészült. Ahol a motívumok folytatódása kérdéses volt, ott a forma pótlása történt meg, és az alapszín felvitele után csak az ismétlődő peremdíszítés retusálása. Izgalmas kihívás volt az „úszó” perem darabok beépítése a formai kiegészítések alkalmával, hiszen itt a levett negatívon kellett úgy elhelyezni a megmaradt töredékeket, hogy az illeszkedjen az alapformához, és a minta kövesse a talphoz közeli ismétlődő sávot. A restaurálás végén a tárgyak felülete védőréteget kapott, így biztosítva helyreállítás tartósságát, időtállóságát.   

  A poszthabán bokályok közül több darab a múzeum alapítása (1908) után létrejött Néprajzi Tár törzsanyagát képezi. Művészettörténeti, néprajzi szempontból egyaránt komoly értéket képviselnek. A tárgyak, helyreállítás után, a módszertani központként működő Vasi Látványtárban kerültek elhelyezésre, és a jövőben itt láthatóak.

  Restaurátor: Ferencz Eszter

  A restaurálásra kiemelt tárgyak kiválasztásában segítséget nyújtott:

  Dr. Illés Péter PhD néprajzos muzeológus

  Zsoldosné Csidei Valéria gyűjteménykezelő