SMIDT MÚZEUM
  • A Régiségtárhoz a kiegyezés korának szombathelyi származású igazságügyi minisztere, Horváth Boldizsár díszalbuma vezet át.
    Smidt Lajos a második világháborút megelőző években, a Vasvármegyei Múzeum Régiségtárának őreként dolgozott, orvosi hivatása mellett önkéntesen. Ennek a rendszerező munkának állít emléket a sokfiókos, böngészésre hívó Régiségtár, mely a teljes régészeti gyűjteményt bemutatja kronológiai sorrendben az őskőkortól az újkorig. Mamutcsontot, csigák megkövesedett vázát, cápafogat, pattintott köveket, csiszolt kőeszközöket láthatunk az őskortól. Majd a rézkor, bronzkor, vaskor eszközei, fegyverei, használati tárgyai, ékszerei következnek.

    Szombathely 2000 éves múltját idézik a terra sigilláták, római üvegek, ékszerek. Láthatjuk egy fazekas műhely, valamint Savaria szentélyeinek és temetőinek emlékeit. A népvándorlások korából avar övveretek, használati tárgyak, griff motívummal díszített veretek rejtőznek a fiókos vitrinekben, a közép- és újkorból pedig gyöngyös párta, kályhacsempék, korsók hívják fel magukra a figyelmet.