2014. 01. 23.
Ryijy élő hagyománya - a finn szőnyeg 1798-2002

navigáció » Hírarchívum » Ryijy élő hagyománya - a finn szőnyeg 1798-2002

 • Iseum Savariense

  2014. január 23., csütörtök 17 óra

  A kiállítást megnyitja: Polgár Csaba képzőművész, professor emeritus

  Megtekinthető: március 23-ig

  Ryijn élő hagyománya

  A finn szőnyeg 1798 – 2012 között

  Tuomas Sopanen gyűjteménye

   

  Tuomas Sopanen, a neves magángyűjtő, akinek a finn nagy múzeumok anyagával vetekedő szőnyeg-gyűjteménye van, évtizedek óta gyűjti a finn ryijy-t az ország minden területéről és minden korszakból. A kiemelkedő esztétikai és történeti értékű gyűjtemény legfontosabb darabjai kerülnek kiállításra az Iseumban.

   

  A kiállítás azt mutatja be, hogy a ryijy és használata hogyan változott a különböző korszakokban. A textil, amely egykoron csónakok és ágyak leterítésére szolgált, a mindennapok takarója lett, az esküvők presztízstárgya, falak dekorációja, szánkótakaró, később a padok vagy a hintaszékek takarója. A 20. században a ryijy világhírű iparművészeti textillé vált, s ezt a kiemelkedő szerepét a mai napig őrzi.

   

  A ryijy az északi országokra jellemző speciálisan csomózott szőnyeg, Eredetileg az állati bundát volt hivatott imitálni, és melegítő, védelmi funkcióval készült. A finneknek a ryijy a melegséget, a bolyhos puhaságot jelenti, még akkor is, ha ma már közel sem eredeti funkciójában használják, hanem a lakáskultúra szerves része lett. 

   

  A ryijy történetének több mint 300 esztendős múltját bemutató kiállítás egy különleges tárgytípuson keresztül kíséri végig a finn történelem különböző stíluskorszakait, mutatja be a tárgy készítésének sajátos technikáját, tárja fel különleges esztétikai szépségeit. Bemutatja azt a folyamatot, melynek során a népművészet egykori - esztétikai funkciókkal felruházott - használati tárgya a finn design egyik különleges, meghatározó példája lett.