2017. 02. 28.
Szentléleky Tihamér emléktáblájának avatása

navigáció » Köszöntjük honlapunkon! » Szentléleky Tihamér emléktáblájának avatása

 •  

   

  MEGHÍVÓ

  Dr. Szentléleky Tihamér emléktáblájának avatására

   

   

  A PULSZKY TÁRSASÁG,

  A BUDAPEST FŐVÁROS XIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT,

  A LACZKÓ DEZSŐ MÚZEUM,

  A SAVARIA MÚZEUM,

  A SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

   

  tisztelettel meghívja

   

  DR. SZENTLÉLEKY TIHAMÉR 

  régész, muzeológus

   

  egykori lakásának helyén, a ház falán

  (Budapest XIII, Szent István körút 16.) 

  elhelyezett emléktáblája ünnepélyes avatására 

   

  2017. február 28-án (kedden), 15 órára

   

  A kiváló tudósra és emberre emlékezik, a táblát felavatja:

   

  Dr. Matskási István

  a Pulszky Társaság tiszteletbeli elnöke

   

   

                                                                                                                     Dr. Deme Péter

   

                                                                                                          a Pulszky Társaság elnöke

   

  Szentléleky Tihamér (1919–2007)

  régész, jogász 

  Az Iseum régészeti kutatásának elindítója és a feltárások vezetője.

  1955 szeptemberében a Vas és Műszaki Nagykereskedelmi Vállalat szombathelyi raktárának építésekor, alapásás során márvány faragványok kerültek elő. A leletről a munkahelyen dolgozó Pálinkás (Pallavicini) György fiatal építésztechnikus értesítette a kivitelező cég vezetőségét, majd a szombathelyi papi szeminárium volt rektora, Géfin Gyula (1889–1973) révén a Magyar Nemzeti Múzeumot. A leletmentést november 4-én a Veszprémi Múzeum frissen kinevezett igazgatója, Szentléleky Tihamér régész kezdte meg.

  Szentléleky Tihamér korábban az aquincumi és a fenékpusztai ásatásokon szerzett gyakorlatot a terepi munkákban. A szombathelyi feltárást hazánkban úttörő módon részletes geodéziai felmérés egészítette ki, amelynek szakmai feltételeit az ásató „előélete” teremtette meg. Szentléleky ugyanis légvédelmi tüzérként szolgált a II. világháborúban, így maga is járatos volt a geodéziában.

  Szentléleky már az első ásatási évad során felismerte, hogy egy tipikus római pódiumtemplom alépítményét és annak különleges, hatalmas márványtömbökre vésett homlokzati domborműveit találták meg. A feltárt falmaradványok alapján a későbbiekben sikerült meghatározni a monumentális, 42 x 74 méteres szentélykomplexum hozzávetőleges kiterjedését is. A hét évig tartó ásatások leletek sokaságát, köztük márványszobrok töredékeit, látványos épületfaragványokat és római kori tárgyak ezreit eredményezték. Fontos felismerés volt, hogy sikerült a már korábban leírt faragványokat az ásatáson előkerült új leletekhez kapcsolnia.

  A szentély tágabb környékének megismerése céljából az 1960-as évek második felétől kezdve további ásatások indultak, amelyek eredményeként Savaria déli külvárosában egy hatalmas – főként keleti eredetű istenségek tiszteletére emelt – szentélykörzetének képe bontakozott ki a Borostyánkő út két oldalán, amelynek Szentléleky a „Keleti szentélyek útja” elnevezést adta.