2014.06.07.
Tengerre magyar! - Fiume magyar emlékezete a Szombathelyi Képtárban

navigáció » Köszöntjük honlapunkon! » Tengerre magyar! - Fiume magyar emlékezete a Szombathelyi Képtárban

 • Ha tengeri élményekre vágyunk, nem feltétlenül kell elhagyni hozzá Szombathelyt.

  A Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum szervezésében hétről hétre utazhatunk az Adriára kiállításokon keresztül.

  A csütörtök este nyílt kiállítás egy faillatú hajó fedélzetére  - illetve a hely nagysága miatt - annak gyomrába kalauzol, és segítségével a békebeli Fiumébe vitorlázhatunk.

  Fiume volt Magyarország 19-20. század fordulójának egyetlen tengeri kikötője. A város arculatát a mai napig meghatározzák az Osztrák-Magyar Monarchia korszakában emelt épületek, de az ott élő magyarok is nyomot hagytak a hely kultúrájában.

  Ebből készült tárlat látható most a Szombathelyi Képtárban.

  Czenki Zsuzsanna, a Savaria Múzeum igazgatóhelyettesének és Cebula Anna, a Szombathelyi Képtár igazgatójának méltatása után Sági József, kulturális bizottság elnöke lépett a mikrofonhoz.

  A Nyugat királynője köszönti az Adria királynőjét – kezdte a beszédét a képviselő, hogy aztán beismerje: sok konkurenciája van mindkét városnak a hangzatos címeket illetően.

  Hasonlóságok azonban mégis adódnak: mindkét város kulturálisan sokszínű, több nemzetiség is élt benne, kereskedővárosok mindketten.

  Összekapcsolja még a várost Baross Gábor neve is, aki a vasútépítési projektjével kötötte össze a két pontot. Ekkor – mármint a vasút kialakításával – vált Fiume kikötője is nagykikötővé – tudtuk meg. A 20. századtól lett igazi nagyváros mindkettő. Mi több,  Horvátország legjelentősebb karneválja Rijekában található, ahogy Magyarország egyik legnagyobb forgataga is a szombathelyi Savaria Történelmi Karnevál. Ave Savaria, Ave Fiume – zárta szavait Sági József.

  Skultéty Csaba több évtizedig gyűjtötte a mai Rijeka magyar történelmi emlékeit.

  A vándorkiállításon képeslapok, metszetek, térképek, ereklyék, írások és könyvek idézik a kort.

  „Azt a világot próbáltam megteremteni, amit egy francia utas a 19. század közepén úgy jellemzett: Fiume az a magyar város, ahol a horvátok olaszul beszélnek. Olyan gyűjteményt hoztam létre, hogy magam sem sejtettem, mennyit ér ” – tette hozzá a gyűjtő.

  Benkő Andreától, a kiállítás kurátorától azt is megtudtuk, hogy az ismert „tengerre, magyar” kifejezés helytelen. Kossuth Lajos szájából a „Tengerhez, magyar”” mondat hangzott el.

  Az LUK Savaria Kft. raklapokkal támogatta a különleges kiállítást, ezek szegélyezik azt a hajóinstallációt, ami magában foglalja a kiállítóteret. A bejárat két oldalán ezek mellett lehet föllépni a képzeletbeli hajó fedélzetére.

  Az Adria-sorozat következő állomása szintén a Szombathelyi Képtárban lesz: Múzsám, Adria címmel június 16-án. 

  Forrás: Kánya Dóra (alon.hu)