2015. június 2.
Történeti díszmagyarok - Selyemszálak kiállításba került tárgyak restaurálása II.

navigáció » Műtárgyvédelem » Történeti díszmagyarok - Selyemszálak kiállításba került tárgyak restaurálása II.

  • A Savaria Múzeum „Selyemszálak” kiállítás kiemelkedő textil viseletei a neves Vas vármegyei személyiségekhez köthető történeti díszmagyarok. A tárlathoz kapcsolódó sorozatunkban, most egy női díszmagyarhoz tartozó párta és Felsőbüki Nagy Pál díszmagyar mentéjének aprólékos helyreállítását ismertetjük.

    A bordó szövetből flitter és gyöngydíszítéssel készített pártáról a flitterek több helyen hiányoztak, valamint a virágmotívumok hátoldaláról felvált a "bélés" ragasztása. A kereskedelemben ma már nem kaphatóak olyan flitterek, mint amilyeneket ennek a pártának a készítésénél használtak. Ezért az eredetiekkel megegyező méretű új flitterek beszerzése után, egyesével, az eredetivel megegyező színűre kellett festeni, majd lakkozni a pótláshoz szükséges darabokat. A flitterek rögzítését egy-egy üveggyöngy biztosította, így itt is ezzel a technikai megoldással lettek visszavarrva a pártára a díszítőmotívumok. Ezután következett a hátoldal visszaragasztása. A ragasztó felhordása után csipeszekkel kellett rögzíteni a száradás idejére a virágszirmokat. A pártához tartozó fátyol jobb oldalán lévő szakadás rögzítése sodratlan selyemszállal történt.

    Felsőbüki Nagy Pál díszmagyar mentéjének zsinórozott díszítése több helyen levált a felületről. Ezeknek a díszítőmotívumoknak a visszavarrása elég problémásnak bizonyult, hiszen a szöveten lévő "nyomokból" és a zsinór "görbületeiből" kellett rekonstruálni az eredeti díszítést.

    Az elegáns, míves díszítésű díszmagyarok a gondos restaurálást követően régi pompájukat tükrözve kerülhettek a kiállításba.

    Restaurátor: Nagy Rebeka