2016. március 31.
Vaskori kerámiák helyreállítása – Állandó kiállítás II.

navigáció » Műtárgyvédelem » Vaskori kerámiák helyreállítása – Állandó kiállítás II.

  • A Savaria Múzeumban 2015. őszén megnyílt új állandó kiállítás első szakasza az őskor legszebb Vas megyei leletanyagát vonultatja fel.  A tárlathoz kapcsolódó sorozatunkban most vaskori kerámiák újrarestaurálását mutatjuk be.

    A helyreállított kerámiák között vannak háztartási edények, de halomsíros temetkezés tárgyait is megtaláljuk. A korábbi korszakokhoz képest a kerámiák megmunkálása technikailag sokat fejlődött a vaskorban, köszönhetően a fazekaskorong elterjedésének. A Hallstatt időszakban jellegzetes eljárás volt a grafitozás. Soványító anyagként a kerámiák hőállóságának javítására keverték az agyagba, vagy a külső felületbe dörzsölték, így adva bársonyos, fémes csillogást az edényeknek. A vaskeresztesi halomsírokból előkerült kerámiák gyönyörűen festettek. Vörös és fekete alapon geometrikus, vonalas díszítésűek, visszaköszönő minta rajtuk a meander motívum.

    A kiállításra kiemelt régészeti kerámiák néhány kivételével korábban restaurált anyagból származnak. A porózus kerámia felületekbe gyakran több évtizedes porréteg ült bele, ami szürkés, fakó megjelenést adott nekik. Probléma volt még a régi ragasztások meggyengülése, szétnyílása, és a korábbi kiegészítések kipergése. Óvatos tisztítás után először a meggyengült ragasztásokat kellett megerősíteni, majd a kiesett kiegészítéseket pótolni. A kerámiák állandó kiállításba kerültek, ezért cél volt, hogy megjelenésüket tekintve a lehető legesztétikusabb látványt nyújtsák. A helyreállítás során hangsúlyosabban kellett retust alkalmazni, mert sok tárgy több restaurálási beavatkozáson is átesett, és a többszörös kiegészítések zavaróan foltszerű hatást eredményeztek. Pontozásos technikával ezért a pótlásokra festés került.  A színek felvitelének ez a módja lehetővé teszi, hogy a kiegészítések megkülönböztethetőek maradjanak, de látványban mégis egységes képet alkossanak az eredeti kerámia felületekkel.

    Restaurátor: Ferencz Eszter

    Kiállítás kurátora: Nagy Marcella régész