SAVARIA - Megyei Hatókörű Városi Múzeum

Elhunyt dr. Zsámbéky Monika

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy türelemmel viselt, hosszú betegség után elhunyt DR. ZSÁMBÉKY MONIKA művészettörténész, főmuzeológus, a művészettörténet doktora.

1982-ben Dr. Zsámbéky Mónikadiplomázott az ELTE Bölcsészettudományi Karán művészettörténet-régészet szakon. A Savaria Múzeum Képzőművészeti Osztályán kezdett dolgozni, majd 1985-ös megalapításától a Szombathelyi Képtár munkatársa lett, később igazgatóhelyettesként az intézmény egyik vezetője. Közben több éven át tanított művészettörténetet a Művészeti Gimnáziumban és a Berzsenyi Dániel Főiskolán. Az utóbbi években a Szent Márton Intézetet vezette.
Érdeklődése kezdetektől a középkori művészetek felé irányult, azon belül is az építészet és a kisművészetek története vonzotta. Diplomamunkáját a 14-15. századi világi ötvösség magyarországi leleteiről írta, később főként szűkebb pátriájának emlékeit kutatta. Doktori disszertációjában a szombathelyi Szent Márton-templom barokk kori építéstörténetével és berendezéseivel foglalkozott. Hiánypótló munkát végzett Vas megye középkori és barokk művészetének feltérképezésében és a Szent Mártonhoz kapcsolódó kutatásokban. Legkedvesebb témái közé tartozott a művész és mecénásának kapcsolata, a műalkotások születésének társadalmi háttere. Számos nagyszabású és nagysikerű kiállítás fűződik a nevéhez. Emlékkiállítást szentelt Melchior Hefele építésznek (1994) és a Batthyányaknak (2005) - az MTA Művészettörténeti Bizottsága mindkettőt Opus Mirabile-díjjal ismerte el. De emlékezetesek maradnak tárlatai a Szombathelyi Képtár restaurált alkotásaiból, a modern egyházművészeti alkotásokból, Dorffmaister munkásságáról vagy a 16-19. századi képzőművészet ókori témáiról, motívumairól.
Munkájában fáradhatatlan volt és alapos: kiállításaihoz igényes katalógusokat szerkesztett, tudományos konferenciákat szervezett, gyakran maga is előadott és rendszeresen publikált. Több könyvnek volt szerzője vagy szerkesztője. Tagja volt a VEAB Művészettörténeti Munkabizottságának, a Pulszky Társaság Művészettörténeti Tagozatának, valamint a Rumi Rajki Műpártoló Körnek.
Bár mindig szerényen dolgozott és sosem kereste a nyilvánosságot, környezete számontartotta és becsülte munkáját: a Vas Megyei Közgyűlés a Pável Ágoston Emlékplakettet (2005), szülővárosa pedig a Szombathely Kultúrájáért Életműdíjat (2018) adományozta neki.
Zsámbéky Monika hivatását szerető, elkötelezett és elmélyült tudós volt, aki örömöt talált a munkájában és a családjában. Osztozunk férje, régész kollégánk és négy gyermekük fájdalmában.
Mi egy példaadó kollégát veszítettünk el. Isten veled, Monika!

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

Elengedhetetlen
Statisztikai és marketing
Kiválasztás engedélyezése Összes engedélyezése