Múzeumi programok - 2021. december

MÚZEUMI PROGRAMOK – 2021. DECEMBER
December 8. (szerda) 16.00
SMIDT MÚZEUM
250 éves a szombathelyi középfokú oktatás
Ünnepi megemlékezés és kamarakiállítás megnyitója
A püspöki gimnáziumot a szombathelyi polgárok kérésére Zichy Ferenc győri püspök alapította. A tanítás - kísérleti jelleggel - a régi városháza két emeleti termében 1771. november 7-én indult meg, szombathelyi ferences tanárokkal.  A gimnázium alapítását Mária Terézia királynő 1772. július 1-jén hagyta jóvá.
 
December 9. (csütörtök) 17.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
30 éves a Rumi Rajki Műpártoló Kör
Kiállításmegnyitó
30 éves a Rumi Rajki Műpártoló Kör, amelynek célja visszahozni a feledésből nemcsak Rumi Rajki István, hanem más, méltatlanul mellőzött vasi művészek életművét is, és segíteni a kortárs alkotók pályájának kibontakozását. A jubileum alkalmából rendezett kiállításon az egyesület történetét felidéző dokumentumok mellett műalkotások is láthatók.
A kiállítás 2022. január 23-ig tekinthető meg.
 
December 11-12. (szombat-vasárnap)10.00-18.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
Karácsonyi vásár
Képző- és iparművészeti, design és kézműves termékek vására
Grafikák, festmények, textilbabák, házi szappan, kékfestő termékek, fa design, selyemmunkák, egyedi ékszerek, táskák, cipők, párnák, ruhák, noteszek és sok minden más...
Vásárolja meg vagy készítse el nálunk az ünnepi ajándékot!
2021. december 11. szombat
11.00             A gyűjtemény diákszemmel
A Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium és Technikum diákjainak rendhagyó tárlatvezetése a Szombathelyi Képtár új állandó kiállításában
11.00-13.00 Szaloncukor-készítő workshop a Cake Art közreműködésével
Részvételi díj: 2000 Ft/fő
Maximális létszám: 20 fő
Regisztráció: baki.orsolya@savariamuseum.hu – december 10-én 12 óráig
16.00             Gálig Zoltán: Művészek, stílusok, események, jelenségek  
Szubjektív lexikon a Szombathelyi Képtár 35 éves történetének mozaikjaiból
Könyvbemutató
A szerzővel Tanai Ibolya beszélget.
 
2021. december 12.  vasárnap
10.00              Betlehemi játékok – a Boldog Brenner János Iskola 3.b osztályos diákjainak előadása
10.30              Manófalvi vigasságok - A fények ünnepe; Meseszoknya mese
Mesét mond: Kőszegi Arbeiter Anita

"Jártál már Manófalván? Nem? Talán azért nem, mert Manófalva nem mutatja meg magát mindenkinek. Nem is mindenki tudja, hol van. Persze a manók otthon pontosan ott van, ahol gondolnád, megbújva a fák és bokrok tövében, de nem találhatja meg mindenki! Csak azok kereshetik fel, akik elszántak és éhesek a kalandokra.
Manófalvára pedig mindig érdemes ellátogatni, hiszen minden évszaknak megvan a maga csodálatos ünnepe, amit az apró lakók egy-egy fantasztikus vigassággal ünnepelnek. Kíváncsi lettél, ugye?
Akkor kerekedjünk is fel, és látogassunk el a fények ünnepére!"

14.00-16.00   Cupcake-készítő workshop a Cake Art közreműködésével
Részvételi díj: 2000 Ft/fő
Maximális létszám: 20 fő
Regisztráció: baki.orsolya@savariamuseum.hu – december 10-én 12 óráig
Iparművészet nem csak a szemnek
Beton, bőr, üveg, textil workshop iparművészekkel

Az NKA Iparművészeti Szakkollégium támogatásával
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött (kivéve: üveg workshop)
Jelentkezés: baki.orsolya@savariamuseum.hu
2021. december 11. szombat
10.00-12.00 Beton workshop Beretzky Saroltával
Maximális létszám: 10 fő
15.00-18.00 Bőr workshop Fabricius-Nagy Emesével/MES
A workshop résztvevői Fabricius-Nagy Emese tervezővel végigjárhatják egy bőr borítéktáska megszületésének lépéseit, az alapanyagok kiválasztásától a pánt felhelyezéséig. Izgalmas textúrák és színek egyedi kombinációit lehet majd elkészíteni, megismerkedve a bőr megmunkálásának eszközeivel, technikáival, az alapanyagok egyes változataival. Sok szeretettel várjuk a bőr illatának szerelmeseit! 
Maximális létszám: 6 fő
2021. december 12. vasárnap
10.00-13.00 Üveg workshop Ábel Tamással
15.00-18.00 Textil workshop Simon Judittal
Kiskendő készítése, növényi festéssel
Ezen a workshopon megtanuljuk, hogyan lehet textilt festeni, mintázni a növények erejével, színeivel természetes úton. Megismerkedünk a növényi festés művészetének folyamatával. Felfedezzük azokat a növényeket, festési eljárásokat, melyekkel ökotudatos módon színezzük meg a textil alapanyagokat vagy kész termékeket. A növényi színpalettát egyrészt a művész (saját termesztésű) kerti festőnövényei, virágok, bogyók, kérgek, gyökerek, másrészt egzotikus növények adják.
A workshop végén egy hernyóselyem kiskendőt készítenek a résztvevők, az általuk választott technikával.
Maximális létszám: 15 fő
 
December 12. (vasárnap) 15.00
SAVARIA MÚZEUM
Akiből majdnem császár lett – a császárkultusz emlékei Savariában
Ingyenes tárlatvezetés
A Savaria Múzeum kőtára őriz egy szobortorzót, mely valaha – még ép állapotában - a Felső-Pannoniai császárkultusz szertartásainak helyszínén állt. Ez alkalommal azt vesszük számba, miről mesél nekünk ez a szobortöredék. A kiállításban bemutatott tárgyak segítségével megtudhatjuk, hogy milyen nyomai fedezhetők fel városunkban annak a vallási, politikai, társadalmi szerepnek, melyet Savaria – mint a tartomány vallási központja – töltött be a provincia kereszténység előtti életében.
Tárlatvezető, előadó: Varga Péter (Cserga)
 
December 18. (szombat) 14.00
SMIDT MÚZEUM
Eszünk, iszunk, mulatunk!
Ingyenes tárlatvezetés
Mi jut eszünkbe egy gondosan megmunkált, csillogó evőeszköz láttán? Milyen érzékeinket mozgatja meg egy gyönyörű étkészlet? Jobban esik-e ugyanaz az étel más-más tálalásnál? - Vajon az ősember is ugyanolyan élvezettel fogyasztotta vacsoráját, mint például az empire kor embere? A földön körben ülve vagy egy gondosan megterített asztalnál esik jobban az étel, ital? Lehet, hogy nem is ezen múlik? - Mióta és hogyan fonódik össze az ünneplés az étkezéssel és az alkoholos italok fogyasztásával?
Ezekre és még sok érdekes kérdésre keressük a választ, a különböző korok étkezési kultúráját kutatva a Smidt Múzeum termeiben.
Tárlatvezető: Novák Fanni múzeumpedagógus
 
December 18. (szombat) 15.30
ISEUM SAVARIENSE
„Esküszöm a gyógyító Apollóra, Aesculapiusra és Hygeiára” – Gyógyítás az ókorban
Ingyenes tárlatvezetés
Tárlatvezetésünkön a római orvoslást helyezzük a középpontba, Aesculapius és Hygeia domborműves alakjain keresztül megelevenednek az antik gyógyítás elemei és a hozzájuk kapcsolódó tárgyakon keresztül bepillantást nyerhetünk az ókori orvoslás technikájába.
Tárlatvezető, előadó: Katona Ádám
 
December 19. (vasárnap) 15.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
Rumi Rajki István és a szobrászati alkotások az új állandó kiállításban
Ingyenes tárlatvezetés
Rumi Rajki István, aki a Müncheni Akadémián Balthasar Schmittnél végezte művészeti tanulmányait, majd 1917-től Budapesten Stróbl Alajos mesteriskolájába járt, 1913 óta rendszeres kiállítója volt a budapesti Műcsarnoknak. Korai művei erősen naturalisztikus alkotások, míg az 1921-1936 között Szombathelyen készítetteken a klasszicizmusa bontakozott már ki.  A tárlatvezetésen két jelentős alkotásával ismerkedhetnek meg a látogatók: a Kígyóölővel, mely az ember és az állat küzdelmét a lendület és a mozgalmasság kifejezőerejével láttatja, valamint bemutatunk egy női aktot.
Tárlatvezető, előadó: Kékesi Gábor szobrászművész
 
December 19. (vasárnap) 16.30
SCHRAMMEL-GYŰJTEMÉNY
Születés
Ingyenes tárlatvezetés
„Milyen idő van ma nálatok?” – kérdezi Schrammel Imre minden telefonbeszélgetés alkalmával. Mindez nem egyszerű formaság, hanem része annak a természet-megfigyelésnek, amely nemcsak hétköznapjai, hanem alkotómunkája középpontjában is áll. Nap mint nap gondolatban, fizikai jelenlétével megküzd a négy arisztotelészi őselemmel, amelyből a kerámia megszületik. A tárlatvezetésen a Schrammel-művek megtekintése közben azok keletkezéséről, a kerámiáról, annak művészi és hétköznapi jelentőségéről beszélgetünk.
Az év utolsó tárlatvezetésével kívánunk minden kedves látogatónknak, érdeklődőnknek boldog karácsonyt és további szép múzeumi élményeket az új évben!
Tárlatvezető: Czenki Zsuzsanna általános igazgatóhelyettes
 

A programváltozás jogát fenntartjuk!
Rendezvényeink az aktuális járványügyi szabályok betartásával látogathatók.