Múzeumi programok - 2022. május

MÚZEUMI PROGRAMOK – 2022. május
Május 8. (vasárnap) 15.00
SAVARIA MÚZEUM
A gömbfejűek és a fazékfejűek. A későneolitikum az Arany-patak völgyében
Ingyenes tárlatvezetés

Az újkőkor idején kialakult - a mai napig meghatározó jelentőségű – gazdasági, kulturális változásairól, annak hazánk földjén megjelenő formájáról és helyi vonatkozásairól lesz szó. Arról, hogy honnan, milyen körülmények között jutottak el ide a földművelő, állattenyésztő életmódot folytató és terjesztő népek? Milyen körülményekkel találták magukat szemben a Kárpát-medence nyugati felében? Milyen életmódbeli, technológiai válaszokat adtak az új természeti környezet „kihívásaira”? És milyen tárgyi emlékeik maradtak ránk, az ezekkel kapcsolatos hiedelmekről, a korabeli szellemi élet „lenyomataként”? Megpróbáljuk felvillantani a későneolitikum embereinek 6-7000 évvel ezelőtti életét. Már amennyire ez ilyen időtávlatból lehetséges.
Tárlatvezető: Varga Péter (Cserga)

Május 8. (vasárnap) 16.00
SCHRAMMEL-GYŰJTEMÉNY
Porcelán-bál - finisszázs
Ingyenes záró tárlatvezetés

A Schrammel-gyűjtemény a Schrammel-életmű helye, ahol az állandó kiállítás mellett időről időre időszaki kiállításokat is rendezünk. Jelenleg a „Porcelán-bál” című herendi kiállítás látható május 8-ig. A kiállítás záró tárlatvezetésén a résztvevők elsősorban arra kapnak választ, hogyan kapcsolódik Schrammel Imre munkásságához Herend. Hogyan születtek a művész Herenden töltött időszakának gyümölcseként az unikális karneváli figurák, melyeket ő tervez és a gyár porcelánfestőivel festet, a tradíció és az újdonság sajátos vegyítésével?
A téma kapcsán betekinthetnek az állandó kiállításba is, ahol a művész teljes porcelánmunkásságáról lesz szó, történeti érdekességekkel fűszerezve:
Schrammel Imre 1957-ben, Borsos Miklós tanítványaként végzett az akkori Iparművészeti Főiskola porcelán tanszakán, ahol később tanárként és rektorként is munkálkodott. Ez a szakmai-életrajzi háttér magyarázza, alakítja porcelánmunkásságát, amely a művész terrakotta, kőcserép, pirogránit és egyéb munkái mögött búvópatakként mindvégig jelen van az életműben. 1959 és 1962 között a Hollóházi Porcelángyár, 1996-2006 közt pedig a Herendi Porcelánmanufaktúra művészeti tanácsadója. Hollóházi munkái, pályája legelején az avantgárd jegyében születnek, ám ez a kísérlet akkoriban túl korszakalkotó ahhoz, hogy sikertörténet lehessen. Később, herendi munkássága során azonban hungarikumot teremt. Ez utóbbi porcelántípus lesz a tárlatvezetés főszereplője.
Tárlatvezető: Bihari-Bakodi Szilvia restaurátor

 
Május 14. (szombat) 15.00
ISEUM SAVARIENSE
Különleges római kori pénzek az Iseumból és az Iseum-körzetből
Ingyenes tárlatvezetés

Az Iseum területén zajlott ásatások egyik fontos leletcsoportjának tekinthetjük az itt előkerült több mint 2100 darab római kori pénzt. A legérdekesebbek közé tartozik az a néhány köztársaságkori ezüst denarius, melyet még a Kr. e.  I. században bocsátottak ki, de több darab a császárkor második évszázadában bizonyíthatóan még forgalomban volt. Ezek egyike egy Kr. e. 42-re keltezhető ezüstpénz. Az érem előlapján Apolló portréját láthatjuk, a hátlapon pedig Diana Luciferát aki itt a „fényhozó” alakjában jelenik meg. Tárlatvezetésünk során ennek a különleges éremnek a történetét, szimbolikáját és meghatározó történelmi eseményekkel való kapcsolatát mutatjuk be.
Tárlatvezető: Hódi Attila segédmuzeológus
 
Május 15. (vasárnap) 15.30
SCHRAMMEL-GYŰJTEMÉNY
Schrammel Imre életútja művei tükrében
Ingyenes tárlatvezetés

A szombathelyi kiállítás révén teljes képet kaphatunk Schrammel Imre fordulatokkal teli életéről, és az újító, másképp gondolkodó művész ars poeticájáról. Egész életén átívelő kérdező párbeszédet folytat az agyaggal, ezzel az ősanyaggal, amely a levegővel, a vízzel, a földdel és a tűzzel való találkozást testesíti meg számára. Mindemellett a háborús időkben élt gyermekkor, majd ’56 árnyékában kibontakozó pályafutás hatásai végig jelen vannak művészetében.
1957-ben végzett az Iparművészeti Főiskolán porcelántervezői szakon. Ikonikus jelentőségű első munkái, amelyek a nyomhagyási kísérlet első, lázadó darabjainak tekinthetők, a Hollóházi Porcelángyárban készültek. A korszak azonban nem kedvezett az avantgárd gesztusoknak és porcelántervezői munkásságát egy jó időre felfüggesztve, egyéni, autentikus munkák, reliefek jellemzik a továbbiakban. Ezek művészi szabadságáról, páratlan tehetségéről tesznek tanúságot. Nagy visszatérése a porcelántervezéshez a Herendi porcelánok karneváli figuráinak megalkotása, amellyel hungarikumot teremt a kilencvenes évek végétől.
A tárlatvezetés során a kiállított műveken, mint az életút állomásain sorra végig haladva Schrammel Imre izgalmas életregénye tárul fel előttünk.
Tárlatvezető: Bihari-Bakodi Szilvia restaurátor
 
Május 19. (csütörtök) 17.00
SCHRAMMEL-GYŰJTEMÉNY
Kétszer indulás
Az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszékének diplomakiállítása
Kiállításmegnyitó

Ez elmúlt két év virtuális kiállításai után ismét fizikai galériaterekben lesz látogatható a VMT képalkotás szakos hallgatóinak végzős kiállítása. A nappalis és levelezős képzésben résztvevő hallgatók munkái széles skálán mozognak: az autonóm klasszikus és újmediális művektől, a design koncepciókon át a kifejezetten alkalmazott művészeti munkákig. A 2022-es kiállítás különlegessége, hogy a kiállítás a Szombathely kulturális negyedének számító Rákóczi utcai tengely két kiállítóterében kap helyet párhuzamos rendezésben, ezzel is segítve a műfajok közti tájékozódást a látogatók számára.
A kiállítás két helyszínen látogatható:
Schrammel-gyűjtemény (Szombathely, Thököly utca 20.)
Irokéz Galéria (Szombathely, Rákóczi Ferenc u. 12. - a Szombathelyi Képtár alatt)
Kiállítók: Durst Márta, Ecsedi Krisztina, Felde Virág, Gottlieb Kíra, Kiss Bence, Kiss Kornélia, Papp Laura Kinga, Pénzes Krisztián, Pongrácz Petra, Sáray Panna, Szentgyörgyvári Ivett, Szijj Laura, Sztojka Bettina, Vígvári Virág képalkotás BA nappalis és
Ács Éva, Bandorák Anett, Horváth Gizella, Gerlinger Csilla Ágnes, Jóné Fekete Kinga, Kiss Erzsébet, Oravecz Adrienn Angéla képalkotás BA levelezős hallgatók
Kurátor: Salamon Júlia, az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszék oktatója
A kiállítás 2022. június 4-ig tekinthető meg.
 
Május 21. (szombat) 14.00
SMIDT MÚZEUM
Amiről a gyufásdobozok mesélnek…
Ingyenes tárlatvezetés, előadás
 
A Smidt Múzeum gazdag gyufacímke- és gyufásdoboz-gyűjteménnyel rendelkezik, amely hely hiányában a múzeum raktárában pihen. Ezen a napon azonban egy minitárlaton megmutatjuk a gyűjtemény egy részét! A látogatók megismerkedhetnek a gyufa feltalálásának történetével, valamint a gyufagyártás magyarországi és szombathelyi vonatkozásaival. A gyufacímkék marketingcélokat is szolgáltak. A 20. század közepén gyárak, vállalatok rendeltek gyufáscímkéket tízmilliós nagyságrendben, termékeik népszerűsítésére, aktuális események megörökítésére. Ebbe a különleges világba nyerhetnek bepillantást az érdeklődők.
Tárlatvezető, előadó: dr. Hollerné Mecséri Annamária, történész, intézményvezető

Május 21. (szombat) 16.00
J.P.I. ROMKERT
Hermész, a lélekvezető: Mercurius kultuszának emlékei a Romkertben
Ingyenes tárlatvezetés

Hermész, aki a rómaiaknál Mercurius néven jelenik meg, a görög mitológia egyik meghatározó istenalakja volt. Köznapi római értelmezésben ő volt az úton járók, a kereskedők, de egyúttal a tolvajok istene is. Habár a Romkert hatalmas leletanyagában kétségtelenül találunk Mercurius kultuszához kapcsolódó tárgyakat, a legutóbbi ásatások fényében már nem mondható ki egyértelműen, hogy volt-e Mercuriusnak szentélye a Romkert területén. Ezt az ásatás- és értelmezéstörténeti kérdést használjuk dobbantónak, hogy aztán a németül alkotó nagy magyar klasszika-filológus, Kerényi Károly kismonográfiáját segítségül hívva sort kerítsünk Hermész mitológiai alakjának bemutatására is.
A sétát vezeti: Simon Gábor tárlatvezető
 
Május 26. (csütörtök) 16.30
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
Kulcsár László – Mesterházy Attila – Keszei Balázs – Király Gergely – Balogh Lajos: Vas megye védett növényei
Könyvbemutató

Vas megye védett növényeiről olyan hazai térségre vonatkozó tudományos ismeretterjesztő könyv jelent most meg, amely Magyarország növényvilágának tudományos igényű megismerése tekintetében – közel fél évezredes távlatból – az először és legjobban feltártak között vált ismertté. Az öt – a térségben élő és kutató – botanikus közel három évtizedes, vonatkozó tapasztalatai alapján született könyv 272 védett növényt mutat be leírásokban, térképeken és fényképeken.
A Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum, az MTA Vas Megyei Tudományos Testülete, az ELTE SEK Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központja és a Szülőföld Könyvkiadó közös rendezvénye, a Közösségek Hete keretében.
 
Május 27. (péntek)
ISEUM SAVARIENSE
A magyar régészet napja

10.00 Savaria a föld alatt – séta az OTP bankfiók alatti kiállítótérben - TECHNIKAI OKOK MIATT ELMARAD!
Regisztráció szükséges: 06 94/501-709; iseumsavariense@gmail.com;
16.00 Savaria a föld alatt – séta az OTP bankfiók alatti kiállítótérben - TECHNIKAI OKOK MIATT ELMARAD!
Regisztráció szükséges: 06 94/501-709; iseumsavariense@gmail.com;

17.00 Hogyan készül a várostörténeti atlasz? – kerekasztal-beszélgetés
A Magyar Várostörténeti Atlasz – amely az Európai Történeti Városatlasz kiadványsorozat része – a magyar városok térbeli fejlődését kívánja bemutatni. Ennek érdekében történeti és szerkesztett térképek, valamint a hozzájuk kapcsolódó tanulmányok és adattár segítségével képet vázol fel az adott település térszerkezetéről, utcahálózatáról, főbb középületeinek és közterületeinek elhelyezkedéséről, és mindezen jellemzők időbeli változásairól. A 2004-től futó projekt keretében eddig nyolc kötet készült el: Buda I. (1686-ig), Kecskemét, Sátoraljaújhely, Sopron, Buda II. (1686–1848), Kőszeg, Pécs, Szeged. 2021-től Szombathelyen is megkezdődött az előkészítő fázis. A beszélgetés a műhelymunka folyamatába, annak érdekes részleteibe enged bepillantást.
A sorozatról bővebben lásd: https://www.varosatlasz.hu/hu/
Dr. Kiss Gábor és Sosztarits Ottó régészekkel Mayer László, a Vasi Szemle főszerkesztője beszélget.
A rendezvény a Közösségek Hete keretében valósul meg.


Május 28. (szombat) 15.00-21.00
VASI SKANZEN
miniTEPSI Fesztivál

KULTURÁLIS PROGRAMOK
15.00              A füstöskonyhától a sparheltig – rendhagyó tárlatvezetés a falu házaiban – Nagy Endre muzeológus
15.30             „Népek körtáncai” - Víztorony KRESZ Park Kulturális és Sport Egyesület – a Közösségek Hete keretében
16.00              Királyok könyve - Történetek Szent Lászlóról - a Mesebolt Bábszínház műsora
16.30              Ringató foglalkozás Lezsákné Szekszárdi Zsuzsanna vezetésével
17.00              Mozdulj rá! - jógaoktatás Király Orsolya Borókával
17.45              „Népek körtáncai” - Víztorony KRESZ Park Kulturális és Sport Egyesület – a Közösségek Hete keretében
18.00              Kellene Kis Kert koncert
19.00              Zuboly koncert
20.00              „Kannával, hegedűvel” - Mészáros Szabolcs és Horváth Dudu Dániel koncertje a tűz mellett
20.00              Akusztikus zenei worshop kicsiknek és nagyoknak
 
GASZTRONÓMIAI PROGRAMOK
15.00              Főzőverseny az Aranykorúak Sport Egyesülete szervezésében
16.00              Hogyan készül? Egy tradicionális magyar étel változatai Főzőtanfolyam a Víztorony KRESZ Park Kulturális és Sport Egyesület tagjaival - a Közösségek Hete keretében
16.30              Egészséges uzsonna - Király Orsolya Boróka bemutatója
17.30             Kemencés különlegességek- Soós József pékmester
18.00              Házi kert, mint erőforrás - Hutflesz Mihály előadása
18.30              Főzőverseny eredményhirdetése
 
KÉZMŰVES BEMUTATÓK ÉS FOGLALKOZÁSOK
15.00 -20.00
  • Kis tepsi készítése a fazekasműhelyben - Udvardi Balázs fazekasmester
  • Csipkeverés - A „pókolás” technikája - Höveji Csipke Egyesület Szombathelyi Tagozata – a Közösségek Hete keretében
  • Fa- és szarufaragás - Gueth Lajos népi iparművész
  • Készítsd el magad! Mire jó a bőr? – kézműves foglalkozás
  • Rafinéria a konyhában - játékos foglalkozások
TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00882
 
Május 28. (szombat) 14.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
A fal- és tértextilművészet 50 éve Szombathelyen
Finisszázs
 
14.00 Tárlatvezetés A szombathelyi textilbiennálék és textiltriennálék 50 éve című kiállításban
Tárlatvezető: Cebula Anna művészettörténész, igazgató
15.00 Találkozó és kötetlen beszélgetés a kiállító művészekkel

A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.


A programváltozás jogát fenntartjuk!