SAVARIA - Megyei Hatókörű Városi Múzeum

Múzeumi programok - 2022. március

MÚZEUMI PROGRAMOK – 2022. MÁRCIUS
Március 2. (szerda) 16.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
Derkovits Gyula kamarakiállítás
A Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium tagozati kiállítása

Kiállításmegnyitó
Derkovits kamarakiállítás meghívóTagozati kiállítás molinó

A Derkovits Gyula kamarakiállítás kísérő eseményként kapcsolódik a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium és Technikum által megrendezésre kerülő IV. Országos Festőversenyhez. A kiállítás célja, hogy a versenyen résztvevők jobban megismerjék a városhoz köthető festőművészt, hangsúlyozva életművének gazdagságát, nem csak a társadalomkritikus munkáit bemutatva.
A tagozati kiállítás a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium és Technikum 2019-2021 között készült legjobb diákmunkáiból válogat.
A kiállítás 2022. március 20-ig tekinthető meg.
 
Március 6. (vasárnap) 15.00
SAVARIA MÚZEUM
A filozófus császár és a nagy háború – Amiről a katafai kincs mesél
Ingyenes tárlatvezetés
Marcus Aurelius érem a katafai leletből Móricz Péter
A 166-ban – a „jó császárok” uralkodásának a korábbiaknál és a későbbieknél jóval nyugalmasabb időszakát követően – a Római Birodalom északi részét sújtó germán és szarmata pusztítás eseményeiről fed fel részleteket az az éremlelet-együttes, melybe Marcus Aurelius pénzei kerültek utolsónak. A Pannoniát sok szempontból sújtó események előzményeit és következményeit tekintjük át. A régészeti leletek segítségével – részletes írott források hiányában – megpróbáljuk kinyomozni, hogy mindez miért és hogyan történhetett. Az itt lezajlott események, hosszútávon befolyásolták a tartomány és a birodalom további sorsát is.
Tárlatvezető: Varga Péter (Cserga)
 
Március 12. (szombat) 14.00-18.00
SAVARIA MÚZEUM
Beporzók napja
Beporzók napja
Mini előadások:
 • A beporzók ellenségei – Dankovics Róbert
 • A méhek története, mi történik a méhbölcsőkben – dr. Vig Károly  
      Bemutatók:
 • A méhekről, méhészetről - tárgyi eszközökkel - Dolgos Anikó
      Múzeumpedagógiai foglalkozások
 • „Élet a kaptárban és azon túl” - ismeret-elmélyítő táblajátékok, foglalkoztatók
 • Méhviaszlapból gyertyasodrás
 • Újrahasznosítás: kindertojás belsőből, csipeszből, kupak belsőből zümifélék készítése
 • Bee-circle – tanulj játszva!
 • Virágpor-színhatározó – ügyességi játékkal, mézelő növények ismertetője
 • Törökméz-szemle, mézes tea kóstolás
Ráadás! Segítsük a beporzók munkáját, életét virágosítással, kisebb-nagyobb területű méhlegelők kialakításával. Akciócsoportunk virágmag-szóró projektjéhez csatlakozz bátran! Méhrajt: 17.00
 
A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap és az MTA Vas Megyei Tudományos Testülete támogatásával valósul meg.
 
Március 12. (szombat) 15.00
ISEUM SAVARIENSE
Az első bosszúálló – Mars tisztelete
Ingyenes tárlatvezetés
 
Március 13. (vasárnap) 14.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
A művésztárs emlékére
Ingyenes tárlatvezetés
Kecskés Ágnes - egész
Kecskés Ágnes, a magyar gobelinművészet vezető egyénisége - eltávolodva a szövés technikájától - 2012-ben a 4. Textilművészeti Triennáléra elkészítette „Bódy Irén síremléke” című alkotását, melyet a fal- és tértextil kategóriában az Emberi Erőforrások Minisztériuma fődíjjal jutalmazott. Annak a Bódy Irénnek állított emléket, akit a kékfestés megújítóként tart számon a szakma.
A tárlatvezetésen azt tekintjük át, hogy a fal- és tértextilművészet fél évszázadát bemutató jubileumi kiállításunkban van-e még hasonlóan szép példa a művészi önzetlenségre.
Tárlatvezető: Kékesi Gábor szobrászművész
 
Március 13. (vasárnap) 15.30
SCHRAMMEL-GYŰJTEMÉNY
Schrammel Imre női alakjai
Ingyenes tárlatvezetés
Floert kőcserép

Az Éva-malom emeleti termébe lépve, az életművet bemutató kiállítást tematikus csoportokba rendezett művek közül elsőként a „Kapuk” sorozat női figuráival találkozhatunk. A dolmen jellegű építmény falak közé zárt, tömbszerű szobra Kőműves Kelemen befalazott asszonyára asszociál. De megjelennek a kezdeti ősközösségek idejéből származó termékenységi idolok, a Vénusz-szobrok is.
A drapériás figurák között a vad vizek forgatagát személyesíti meg női alakokkal.
A kiállításban látható torzók mellet a Minotaurosz-sorozatban kap jelentőséget a nőalak. Ebben a mitológiai témában érzékelteti legteljesebben a két figura egymásra hatását, ellentétből megalkotott egységét. A férfi megfogalmazása drámai, robosztus, szögletes vonalvezetésű, a női formák líraiak, lágyak, lekerekítettek. Kettejük összefonódó alakjával játszik, egyfajta színpadi hangulatot, világot teremtve. Az emberi élet örök és legtitokzatosabb témája, a szerelem jelenik meg egyedi megfogalmazásban, samottból mintázva.
Tárlatvezető: Kékesi Gábor szobrászművész
 
Március 15. (kedd) 14.00-18.00
SMIDT MÚZEUM
A szabadságharc mindennapjai
kokárda
 
14.00 Verbunkos bemutató – közreműködik a Klapka György Huszár Egyesület Kishuszár Tagozata
14.15 „Forradalmi tárlatvezetés” a múzeum 1848-1849-es emlékei között – dr. Keppel Csilla történésszel
15.00 Huszárnóták – közreműködik a Klapka György Huszár Egyesület Kishuszár Tagozata
15.15 Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc Vas vármegyei eseményei és emlékei – dr. Hollerné Mecséri Annamária történész, intézményvezető előadása
Hogy nézett ki Vas vármegye polgári társadalma a 19. század derekán? És hogyan változtatta meg az itt élők életét a forradalom és szabadságharc? Az előadás bemutatja a megye társadalmi életét, a katonai eseményeket és azt is, hogy emlékezik az utókor a korszak jeles személyiségeire.
 
Pilvax
16.00 De mi történt a Pilvaxban? – Saly Noémi irodalom- és Budapest-történész előadása
Pilvax Károly már rég nyugalomba vonult, a márciusi ifjakat Fillinger János látta el minden földi jóval, ők meg cserébe tönkretették a biliárdasztalokat. Forradalom alulnézetből - van olyan érdekes és megrendítő, mint a hivatalos változatok.
17.00 „Forradalmi tárlatvezetés” a múzeum 1848-1849-es emlékei között – Tangl Balázs történésszel
 
FOLYAMATOSAN:
 • kézműves foglalkozások
 • társasjáték gyerekeknek
 
Ezen a napon a múzeum és a programok ingyenesen látogathatók!
 
Március 19. (szombat) 14.00
SMIDT MÚZEUM
A reformkor és az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékei
Ingyenes tárlatvezetés
az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékei
Az 1848. március 15-i forradalom és az azt követő szabadságharcra emlékezve a tematikus tárlatvezetés során a Smidt Múzeum állandó kiállításában található korabeli tárgyakkal ismerkedhetnek meg a szokásosnál is részletesebben a látogatók. A tárlatvezetés reformkori nagyjaink, a forradalom napjainak, a szabadságharc küzdelmeinek és a megtorlás éveinek emlékein keresztül idézi meg Magyarország történetének egyik legfontosabb eseményét.
Tárlatvezető: Tangl Balázs történész
 
Március 24. (csütörtök) 17.00
SAVARIA MÚZEUM
SISI – királyné feketén-fehéren
Kiállításmegnyitó
Sisi molinó
Vállalkozhatunk arra, hogy egy történelmi alakot, vagy akárcsak egy kortársunkat bemutassunk teljes valójában, feketén-fehéren? Biztosan nem. Minden ember összetett, bonyolult lélek, megismerésére csupán csak törekedhetünk. Különösen így van ez a magyarok szeretve tisztelt királynéjának, Erzsébetnek az esetében. Rejtélyes, már-már legendás alakja annak ellenére sok titkot rejt, hogy már életében is nagy figyelem és érdeklődés övezte. A Magyar Nemzeti Múzeum és a Móra Ferenc Múzeum nagysikerű szegedi kiállítása után most a Savaria Múzeum vállalkozik arra, hogy Sisi alakját közelebb hozza a látogatókhoz és tovább árnyalja a történelmi tanulmányok és a popkultúra nyomán megismert képet. A kiállítás eredeti műtárgyak és a halála napján viselt ruhaderék hiteles másolata segítségével igyekszik Sisi eseménydús életének és öntörvényű személyiségének változatos jellemzőit bemutatni. A tárlat újraalkotásakor a Vas megyei múzeumok gazdag anyagából is válogathattak a kurátorok. Fontos szempont volt, hogy a társasági életben, Erzsébet emlékének őrzésében és a jótékonykodásban is nagy szerepet vállaló helyi arisztokrácia hölgyeit is közelebb hozza a kiállítás a látogatókhoz. A fekete-fehér ellentétpár nemcsak Sisi ruhatárának kedvelt színeit hangsúlyozza, hanem a mindannyiunk életét kísérő érzelmekre is reflektál. Élet és halál, öröm és bánat, szépség és elmúlás, diadal és kudarc együtt jelenik meg a kiállításban.
A kiállítás 2022. augusztus 28-ig látogatható.
 
Március 31. (csütörtök) 17.00
SCHRAMMEL-GYŰJTEMÉNY
Párhuzamos MűTárgyEsetek: A kerámiaművészet
Iparművészeti előadássorozat 3.
korsó

Előadások:
Habán kerámiák Vas megyében
Előadó: Dabóczi Dénes művészettörténész
Az előadás az anabaptisták vagy habánok 16-17. századi Vas megyei tevékenységét mutatja be. Régi leltárakból tudjuk, hogy kerámiáiknak mily gazdag tárháza volt a megye főúri, köznemesi kastélyaiban és polgárházaiban. Aminek ma már nyoma sincs. A múzeum gyűjteményeiben 17 db habán (+ több tucat poszthabán) kerámia van. Az előadásban szereplő évszámos és céhjelvényes műtárgyak 1676-1754 között készültek. Feltehetőleg nem helyi habán fazekasmunkák, mivel Vas megyei közösségeik 1662 után megszűntek. Mindössze 2 tárgy eredete ismert: feltehetőleg a dejthei (Dechtice, Szlovákia) Odler-műhely körébe vonhatók.
 
A pécsi kortárs kerámiaművészet
Előadó: Tóth Eszter művészettörténész, Janus Pannonius Múzeum
Pécs és a térség művészetéhez elválaszthatatlanul hozzátartozik a kerámia: a Zsolnay gyár hagyományai, a Siklósi Kerámia Szimpóziumok, az Országos Kerámia Biennálé a régió kulturális identitásának meghatározó szegmensei. Az előadás célja, hogy a pécsi kortárs kerámiaművészetről átfogó képet adjon, bemutatva miként formálták a Siklósi Kerámia Szimpóziumok a pécsi keramikus közösséget.
 
A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.
 
A programváltozás jogát fenntartjuk.
 
 

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

Elengedhetetlen
Statisztikai és marketing
Kiválasztás engedélyezése Összes engedélyezése