Múzeumi programok - 2022. március

MÚZEUMI PROGRAMOK – 2022. MÁRCIUS
Március 2. (szerda) 16.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
Derkovits Gyula kamarakiállítás
A Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium tagozati kiállítása

Kiállításmegnyitó


A Derkovits Gyula kamarakiállítás kísérő eseményként kapcsolódik a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium és Technikum által megrendezésre kerülő IV. Országos Festőversenyhez. A kiállítás célja, hogy a versenyen résztvevők jobban megismerjék a városhoz köthető festőművészt, hangsúlyozva életművének gazdagságát, nem csak a társadalomkritikus munkáit bemutatva.
A tagozati kiállítás a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium és Technikum 2019-2021 között készült legjobb diákmunkáiból válogat.
A kiállítás 2022. március 20-ig tekinthető meg.
 
Március 6. (vasárnap) 15.00
SAVARIA MÚZEUM
A filozófus császár és a nagy háború – Amiről a katafai kincs mesél
Ingyenes tárlatvezetés

A 166-ban – a „jó császárok” uralkodásának a korábbiaknál és a későbbieknél jóval nyugalmasabb időszakát követően – a Római Birodalom északi részét sújtó germán és szarmata pusztítás eseményeiről fed fel részleteket az az éremlelet-együttes, melybe Marcus Aurelius pénzei kerültek utolsónak. A Pannoniát sok szempontból sújtó események előzményeit és következményeit tekintjük át. A régészeti leletek segítségével – részletes írott források hiányában – megpróbáljuk kinyomozni, hogy mindez miért és hogyan történhetett. Az itt lezajlott események, hosszútávon befolyásolták a tartomány és a birodalom további sorsát is.
Tárlatvezető: Varga Péter (Cserga)
 
Március 12. (szombat) 14.00-18.00
SAVARIA MÚZEUM
Beporzók napja

Mini előadások:
  • A beporzók ellenségei – Dankovics Róbert
  • A méhek története, mi történik a méhbölcsőkben – dr. Vig Károly  
      Bemutatók:
  • A méhekről, méhészetről - tárgyi eszközökkel - Dolgos Anikó
      Múzeumpedagógiai foglalkozások
  • „Élet a kaptárban és azon túl” - ismeret-elmélyítő táblajátékok, foglalkoztatók
  • Méhviaszlapból gyertyasodrás
  • Újrahasznosítás: kindertojás belsőből, csipeszből, kupak belsőből zümifélék készítése
  • Bee-circle – tanulj játszva!
  • Virágpor-színhatározó – ügyességi játékkal, mézelő növények ismertetője
  • Törökméz-szemle, mézes tea kóstolás
Ráadás! Segítsük a beporzók munkáját, életét virágosítással, kisebb-nagyobb területű méhlegelők kialakításával. Akciócsoportunk virágmag-szóró projektjéhez csatlakozz bátran! Méhrajt: 17.00
 
A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap és az MTA Vas Megyei Tudományos Testülete támogatásával valósul meg.
 
Március 12. (szombat) 15.00
ISEUM SAVARIENSE
Az első bosszúálló – Mars tisztelete
Ingyenes tárlatvezetés
 
Március 13. (vasárnap) 14.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
A művésztárs emlékére
Ingyenes tárlatvezetés

Kecskés Ágnes, a magyar gobelinművészet vezető egyénisége - eltávolodva a szövés technikájától - 2012-ben a 4. Textilművészeti Triennáléra elkészítette „Bódy Irén síremléke” című alkotását, melyet a fal- és tértextil kategóriában az Emberi Erőforrások Minisztériuma fődíjjal jutalmazott. Annak a Bódy Irénnek állított emléket, akit a kékfestés megújítóként tart számon a szakma.
A tárlatvezetésen azt tekintjük át, hogy a fal- és tértextilművészet fél évszázadát bemutató jubileumi kiállításunkban van-e még hasonlóan szép példa a művészi önzetlenségre.
Tárlatvezető: Kékesi Gábor szobrászművész
 
Március 13. (vasárnap) 15.30
SCHRAMMEL-GYŰJTEMÉNY
Schrammel Imre női alakjai
Ingyenes tárlatvezetés


Az Éva-malom emeleti termébe lépve, az életművet bemutató kiállítást tematikus csoportokba rendezett művek közül elsőként a „Kapuk” sorozat női figuráival találkozhatunk. A dolmen jellegű építmény falak közé zárt, tömbszerű szobra Kőműves Kelemen befalazott asszonyára asszociál. De megjelennek a kezdeti ősközösségek idejéből származó termékenységi idolok, a Vénusz-szobrok is.
A drapériás figurák között a vad vizek forgatagát személyesíti meg női alakokkal.
A kiállításban látható torzók mellet a Minotaurosz-sorozatban kap jelentőséget a nőalak. Ebben a mitológiai témában érzékelteti legteljesebben a két figura egymásra hatását, ellentétből megalkotott egységét. A férfi megfogalmazása drámai, robosztus, szögletes vonalvezetésű, a női formák líraiak, lágyak, lekerekítettek. Kettejük összefonódó alakjával játszik, egyfajta színpadi hangulatot, világot teremtve. Az emberi élet örök és legtitokzatosabb témája, a szerelem jelenik meg egyedi megfogalmazásban, samottból mintázva.
Tárlatvezető: Kékesi Gábor szobrászművész
 
Március 15. (kedd) 14.00-18.00
SMIDT MÚZEUM
A szabadságharc mindennapjai

 
14.00 Verbunkos bemutató – közreműködik a Klapka György Huszár Egyesület Kishuszár Tagozata
14.15 „Forradalmi tárlatvezetés” a múzeum 1848-1849-es emlékei között – dr. Keppel Csilla történésszel
15.00 Huszárnóták – közreműködik a Klapka György Huszár Egyesület Kishuszár Tagozata
15.15 Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc Vas vármegyei eseményei és emlékei – dr. Hollerné Mecséri Annamária történész, intézményvezető előadása
Hogy nézett ki Vas vármegye polgári társadalma a 19. század derekán? És hogyan változtatta meg az itt élők életét a forradalom és szabadságharc? Az előadás bemutatja a megye társadalmi életét, a katonai eseményeket és azt is, hogy emlékezik az utókor a korszak jeles személyiségeire.
 

16.00 De mi történt a Pilvaxban? – Saly Noémi irodalom- és Budapest-történész előadása
Pilvax Károly már rég nyugalomba vonult, a márciusi ifjakat Fillinger János látta el minden földi jóval, ők meg cserébe tönkretették a biliárdasztalokat. Forradalom alulnézetből - van olyan érdekes és megrendítő, mint a hivatalos változatok.
17.00 „Forradalmi tárlatvezetés” a múzeum 1848-1849-es emlékei között – Tangl Balázs történésszel
 
FOLYAMATOSAN:
  • kézműves foglalkozások
  • társasjáték gyerekeknek
 
Ezen a napon a múzeum és a programok ingyenesen látogathatók!
 
Március 19. (szombat) 14.00
SMIDT MÚZEUM
A reformkor és az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékei
Ingyenes tárlatvezetés

Az 1848. március 15-i forradalom és az azt követő szabadságharcra emlékezve a tematikus tárlatvezetés során a Smidt Múzeum állandó kiállításában található korabeli tárgyakkal ismerkedhetnek meg a szokásosnál is részletesebben a látogatók. A tárlatvezetés reformkori nagyjaink, a forradalom napjainak, a szabadságharc küzdelmeinek és a megtorlás éveinek emlékein keresztül idézi meg Magyarország történetének egyik legfontosabb eseményét.
Tárlatvezető: Tangl Balázs történész
 
Március 24. (csütörtök) 17.00
SAVARIA MÚZEUM
SISI – királyné feketén-fehéren
Kiállításmegnyitó

Vállalkozhatunk arra, hogy egy történelmi alakot, vagy akárcsak egy kortársunkat bemutassunk teljes valójában, feketén-fehéren? Biztosan nem. Minden ember összetett, bonyolult lélek, megismerésére csupán csak törekedhetünk. Különösen így van ez a magyarok szeretve tisztelt királynéjának, Erzsébetnek az esetében. Rejtélyes, már-már legendás alakja annak ellenére sok titkot rejt, hogy már életében is nagy figyelem és érdeklődés övezte. A Magyar Nemzeti Múzeum és a Móra Ferenc Múzeum nagysikerű szegedi kiállítása után most a Savaria Múzeum vállalkozik arra, hogy Sisi alakját közelebb hozza a látogatókhoz és tovább árnyalja a történelmi tanulmányok és a popkultúra nyomán megismert képet. A kiállítás eredeti műtárgyak és a halála napján viselt ruhaderék hiteles másolata segítségével igyekszik Sisi eseménydús életének és öntörvényű személyiségének változatos jellemzőit bemutatni. A tárlat újraalkotásakor a Vas megyei múzeumok gazdag anyagából is válogathattak a kurátorok. Fontos szempont volt, hogy a társasági életben, Erzsébet emlékének őrzésében és a jótékonykodásban is nagy szerepet vállaló helyi arisztokrácia hölgyeit is közelebb hozza a kiállítás a látogatókhoz. A fekete-fehér ellentétpár nemcsak Sisi ruhatárának kedvelt színeit hangsúlyozza, hanem a mindannyiunk életét kísérő érzelmekre is reflektál. Élet és halál, öröm és bánat, szépség és elmúlás, diadal és kudarc együtt jelenik meg a kiállításban.
A kiállítás 2022. augusztus 28-ig látogatható.
 
Március 31. (csütörtök) 17.00
SCHRAMMEL-GYŰJTEMÉNY
Párhuzamos MűTárgyEsetek: A kerámiaművészet
Iparművészeti előadássorozat 3.


Előadások:
Habán kerámiák Vas megyében
Előadó: Dabóczi Dénes művészettörténész
Az előadás az anabaptisták vagy habánok 16-17. századi Vas megyei tevékenységét mutatja be. Régi leltárakból tudjuk, hogy kerámiáiknak mily gazdag tárháza volt a megye főúri, köznemesi kastélyaiban és polgárházaiban. Aminek ma már nyoma sincs. A múzeum gyűjteményeiben 17 db habán (+ több tucat poszthabán) kerámia van. Az előadásban szereplő évszámos és céhjelvényes műtárgyak 1676-1754 között készültek. Feltehetőleg nem helyi habán fazekasmunkák, mivel Vas megyei közösségeik 1662 után megszűntek. Mindössze 2 tárgy eredete ismert: feltehetőleg a dejthei (Dechtice, Szlovákia) Odler-műhely körébe vonhatók.
 
A pécsi kortárs kerámiaművészet
Előadó: Tóth Eszter művészettörténész, Janus Pannonius Múzeum
Pécs és a térség művészetéhez elválaszthatatlanul hozzátartozik a kerámia: a Zsolnay gyár hagyományai, a Siklósi Kerámia Szimpóziumok, az Országos Kerámia Biennálé a régió kulturális identitásának meghatározó szegmensei. Az előadás célja, hogy a pécsi kortárs kerámiaművészetről átfogó képet adjon, bemutatva miként formálták a Siklósi Kerámia Szimpóziumok a pécsi keramikus közösséget.
 
A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.
 
A programváltozás jogát fenntartjuk.