Ingyenes tárlatvezetések május 18-án

INGYENES TÁRLATVEZETÉSEK A MÚZEUMOK VILÁGNAPJÁN

2024. május 18. (szombat) 10.00

SZOMBATHELYI KÉPTÁR
Derkovits 130
Ingyenes tárlatvezetés az időszaki kiállításban

Derkovits Gyula születésének 130. évfordulóján a Szombathelyi Képtár reprezentatív, átfogó kiállítással tiszteleg a festő-óriás előtt. A tárlatvezetésen, a tizenegy egységbe rendezett kiállítási koncepción túl az érdeklődők megismerkedhetnek a Szombathelyi Képtár létrejöttének történetével is. Az intézményt ugyanis azzal a céllal hoztak létre, hogy Derkovits Gyula művészi hagyatékának méltó helye és emlékének ápolója legyen.
Tárlatvezető: Cebula Anna művészettörténész, igazgató, kurátor
A tárlatvezetés a Derkovits 130 – Kényszerű különállás Derkovits Gyula művészetében című kiállítás záróeseménye.
 
Május 18. (szombat) 11.00
ISEUM SAVARIENSE
Cezaromán Cézárok
Ingyenes tárlatvezetés

 

Uralkodóként nem csak lehetőség, de kötelesség is a parancsolás. Meghozni olykor bizony nehéz döntéseket, élet és halál uraként egy dominanciára épülő társadalomban. Kérdés persze, mikor veti el a sulykot? És ki ítéli meg tetteit? Sétánk térben kis, időben nagy távlatokat felölelve, érinti a császárkor nagy botrányait.

Tárlatvezető: Katona Ádám
 
 
Május 18. (szombat) 14.00
SMIDT MÚZEUM
EMPIRE – luxus, elegancia és monumentalitás. Művészi stílus egy birodalom szolgálatában
Ingyenes tárlatvezetés

A Smidt Múzeum első emeleti empire termében láthatóak a gyűjtemény 18. század végéről és 19. század elejéről származó emlékei, melyeket ezúttal sokkal nagyobb részletességgel ismerhetnek meg a tárlatvezetésre ellátogató vendégek. Az itt kiállított bútorok, porcelánok, festmények, órák és ezüsttárgyak története mentén nemcsak az empire stílus eredete, főbb jellemzői kerülnek terítékre, hanem a korszaknak nevet adó és a szunnyadó klasszicizmust „lángra lobbantó” Bonaparte Napóleon és kora, vagyis a Francia Császárság alig egy évtizede.
 
Tárlatvezető: Nagy Adrienn történész, múzeumpedagógus
 
Május 18. (szombat) 15.00
SAVARIA MÚZEUM
A rézkor a Nyugat-Dunántúlon
Ingyenes tárlatvezetés

A soron következő "időutazásunk" 6500 évvel ezelőtt veszi kezdetét és jelenkorunktól számítva kb. 5000 évvel ezelőtt ér véget. A régészet ezt az őstörténeti időszakot nevezi a Kárpát-medencében rézkornak. A korábbi, újkőkori időszakhoz viszonyítva, sok jelentős, az emberi társadalmak további történetét meghatározó változás ment végbe (pl. fémkohászat, kerék feltalálása). Ezek a technikai újítások mozgatták azokat a gazdasági és társadalmi változásokat, melyek az államok, birodalmak létrejöttéhez vezettek. E rejtélyes és alig ismert korszak nyugat-dunántúli, elsősorban Vas megyei emlékeit próbáljuk meg szóra bírni a tematikus tárlatvezetés segítségével.
Tárlatvezető: Varga Péter (Cserga)
 
Május 18. (szombat) 15.00
VASI SKANZEN
Takarítási és tisztálkodási szokások falusi környezetben
Ingyenes tárlatvezetés

A tárlatvezetésen megismerhetjük az előző évszázadok Vas vármegyei falvaiban élők tisztálkodási szokásait, valamint az ahhoz használatos eszközök alkalmazását, pl. a mángorló használatát vagy a házi szappan készítését. A Vasi Skanzen házaiban kiállított műtárgyak segítségével bepillantást nyerhetünk az elmúlt korok paraszti családjainak hétköznapjaiba.
Tárlatvezető: Sztankovánszki Zita múzeumpedagógus
 
Május 18. (szombat) 16.00
J. P. I. ROMKERT
Költő veszélyes vizeken: Devecseri Odüsszeia
Ingyenes vezetés

Ha irodalmunkban József Attila a nagybetűs Költő, akkor Devecseri Gábor (1917–1971) a Műfordító par excellence. És persze költő a Nyugat harmadik nemzedékéből. És klasszika-filológus, természetesen. Ám mégis, a műfordítás áll esetében mindenek felett. Hegelt parafrazálva: ha mi, magyarok Homéroszra nézünk, egy kicsit mindig Devecseri néz vissza ránk. Ugyanis, miután 21 évesen(!) kiadja a komplett Catullust, 1939-ben és 1941-ben megjelennek fordításában a homéroszi himnuszok – mindhárom kötet nagy ívű bevezető tanulmányát a kiváló Kerényi Károly írja –, melyeket 1947-ben a magyar nyelvű Odüsszeia, 1952-ben az Iliász követ, teljessé téve a magyar Homéroszt. Egy következő csúcsteljesítmény az 1964-es Ovidius: Átváltozások. Mint kortársait, őt is keményen megpróbálta a történelem: a Vészkorszak zsidó származású túlélőjeként a nácizmus Szküllájától megmenekül, de vajon a sztálinizmus Kharübdiszét elkerülte-e, elkerülhette-e a XX. század örökké szerelmes, magyar Odüsszeusza? Halála egy nagyszerű műfordítói, jelentős irodalmi, és vitatható erkölcsi-politikai értékű életmű végére tett pontot, fájdalmasan korán.
A vezetést tartja: Simon Gábor tárlatvezető