A rovartani kutatások története Magyarországon

Október 10. csütörtök 17.00
Dr. Vig Károly: A rovartani kutatások története Magyarországon
Könyvbemutató
A szerző a Magyar Rovartani Társaság elnökeként naponta találkozik azzal az érdeklődéssel, ami a gyermekekben és a fiatalokban lobog a rovarvilág sokszínűsége iránt. Sajnálatos, hogy ez a lelkesedés előbb-utóbb kikopik, és elutasításba fordul, pedig érdekünk fűződik a rovarok megismeréséhez, mert létük alapvetően áthatja mindennapjainkat.
A könyv a kezdetektől 1910-ig, a Magyar Entomologiai Társaság megalapításáig tekinti át a hazai rovartani kutatások történetét. A szerző szakított azzal a felfogással, hogy csak a legnagyobbak életútját ismertesse, mert a feledés homályából kutatók tucatjait emelte újra rivaldafénybe. Meggyőződése szerint meg kell ismertetni mindenkivel a névtelenek munkásságát, amelyekre legnagyobbjaink eredményei támaszkodnak.
A kiadvánnyal a hazai tudománytörténet nagy adósságát is sikerült rendezni, és hiánypótló művet adni az olvasók kezébe. Reményeink szerint a könyv hozzájárul ahhoz a szemléletváltozásához is, amely egyenrangú félként kezel minden körülöttünk létező élőlényt, így a rovarokat is!
 

A kötet megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap Könyvkiadás Kollégiuma támogatta.