Kulturális Örökség Napja

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJA – 2020. szeptember 19.
Ingyenes tematikus tárlatvezetések
Szeptember 19. szombat 15.00 Savaria Múzeum
Évmilliók húsz méteren
Huszonöt átlagos hosszúságú lépéssel jutunk el a Savaria Múzeum emeletén a Nyugat-Dunántúl földtörténetét, ősi élővilágát bemutató folyosó végéig, ugyanakkor 500 millió évet haladunk előre. Előre-hátra csatangolhatunk az időben, megismerkedve a kiemelkedő értékű földtani leletekkel, ősmaradványokkal, amelyek a terület jellegzetes múltjának a tanúi. Megelevenednek a nedves, meleg időszak babérlevelű erdőiben csörtető őselefántok, a Bérbaltaváron feltár csonttemető növényevői és ragadozói, a jégkorszak hűvösebb klímájában élő mamutok és hódok, de tanúi lehetünk a Sághegy létrejöttének és a faopál kialakulásának. Megtudhatjuk, hogyan derítették ki a tudósok, hogy a Soproni-hegység és a Kőszegi-hegység – bár megjelenésükben nagyon hasonlítanak, a földtörténet eltérő időszakában jöttek létre.

Tárlatvezető: dr. Vig Károly entomológus, tudományos igazgatóhelyettes
A tárlatvezetés az ArcheON projekt keretében valósul meg.
 

Szeptember 19. szombat 15.00 Smidt Múzeum
A Smidt Múzeum festményei nyomában
 
A Smidt Múzeum sokoldalú gyűjteményéből ezúttal a 18-20. századi festményeket mutatjuk be. A tárlatvezetésen megismerkedhetnek híres festők – Dorfmeister István, Barabás Miklós, Munkácsy Mihály – életpályájával és a múzeumban kiállított képzőművészeti alkotásaival éppúgy, mint híres megfestett történelmi személyiségekkel, például Klapka Györggyel, Görgey Artúrral és Mária Terézia családjával. Emellett bepillantást nyerhetnek Sterio Károly művészeti világába és két szombathelyi festőművész életébe is. A portrék és tájképek sorát a képórák és miniatűr festmények teszik még izgalmasabbá.
 
Tárlatvezető: dr. Hollerné Mecséri Annamária történész, intézményvezető
 
Szeptember 19. szombat 15.00 Iseum Savariense
A római magánvallásosság
 
A római emberek mindennapi vallásos tevékenysége nem templomokban, hanem otthon, a lakóépületek házi szentélyeiben zajlott. A családfő (pater familias) itt mutatta be szokásos áldozatát az isteneknek, amellyel a család boldogulását, a ház és a birtok biztonságát kívánták biztosítani. A házi szentélyek – larariumok – nagy számban megmaradt istenszobrai között különleges helyet foglal el a Veszprém megyei Nagydém határában 1906-ban talált leletegyüttes, amelynek szobrai és egyéb bronzedényei egykor egy előkelő, feltehetően lovagi rangú birtokos tulajdonában voltak. Az Iseumban látható darabok a Nemzeti Múzeumban őrzött eredetik hiteles másolatai.

Tárlatvezető: Sosztarits Ottó régész, intézményvezető-helyettes
A tárlatvezetés az ArcheON projekt keretében valósul meg.

 
Szeptember 19. szombat 15.00 Vasi Skanzen
Vasi hegyközségek
A magyar borkultúra igen mély tradícióját képviselik a kisparcellás történeti szőlőhegyek. Kialakulásuk számos esetben legalább a középkorig nyúlik vissza, hagyományviláguk pedig a feudalizmuskori hegybéli helységek, hegyközségek elfeledett hagyományaiból ered. Az erdőkben egykor gyepüvel védett, vegyes műveléssel (szőlő, kaszáló gyümölcsös, zöldségeskert, szántó, legelő) fenntartott paraszti szőlőhegyek reliktumai a mai napig megtalálhatók Vas megyében és szerte a Közép- és Nyugat-Dunántúlon.
 
Tárlatvezető: dr. Illés Péter PhD etnológus főmuzeológus
 
Szeptember 19-én a Savaria Múzeum, a Smidt Múzeum, az Iseum és a Vasi Skanzen kiállításainak megtekintése és a 15 órakor kezdődő tárlatvezetés INGYENES!