Párhuzamos MűTárgyEsetek

Párhuzamos MűTárgyEsetek 
Iparművészeti előadássorozat

A Smidt Múzeum és a Szombathelyi Képtár új sorozatában az iparművészet egyes ágai és gyűjteményünk jeles tárgyai lesznek a fókuszban. Előadások szólnak az ötvös- és üvegművészet, a kerámia- és a porcelán-, valamint a textilművészet múltbeli remekeiről, mestereiről, valamint a kortárs alkotókról és munkáikról. Alkalmanként 2-2 előadást kínálunk.

Január 27. (csütörtök) 17.00
SMIDT MÚZEUM
Az ötvösművészet


Előadások:
1. Leghíresebb magyar ötvösünk: az önéletrajzíró Szentpéteri József (1781-1862)
Előadó: dr. Pandur Ildikó művészettörténész, főosztályvezető, Iparművészeti Múzeum
A magyarországi ötvösség történetének egyik legismertebb alakja Szentpéteri József, akit már élete folyamán is megbecsülés övezett. Gazdag munkásságából elsősorban történeti domborműveit szokás kiemelni, de termékeny alkotóként szép számmal – pl. a Smidt Múzeumban is – maradtak fönn hagyományos műfajú használati ezüstművei is. Halála után nem sokkal mint a „magyar Cellinit” emlegették, nem csoda hát, hogy kultikus személyének követői közt ügyes kezű hamisítókat is találunk.
2. Betekintés az ötvösség rejtelmeibe
Előadó: Veres Éva ötvösművész, tanár, Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium
Betekintünk az ötvösség rejtelmeibe, megtudjuk, hogyan alakul a fém az ötvös keze által. Szó lesz az ékszerekről, a nemesfémekről és a drágakövekről. 


Február 24. (csütörtök) 17.00
SMIDT MÚZEUM
Az üvegművészet

Előadások:
1. Mesélő üvegek – biedermeier üvegtárgyak és a társasági élet színterei a 19. században
Előadó: dr. Kálosi ildikó művészettörténész, Iparművészeti Múzeum
A 19. században még nem vált el az alkalmazott és az autonóm művészet az üvegművesség területén. A sok esetben kifejezetten dekoratív üvegtárgyak használati funkcióval is bírtak. A hagyományos tárgytípusok mellett újak is megjelentek, vagy esetenként új szerepkörrel, jelentéssel gazdagodtak. Ez utóbbira példa az emlékpoharak jellegzetes csoportja, melynek változatos formavilága, készítéstechnikája, díszítésmódja felvonultatja a 19. századi üvegművészet sokszínűségét. Egyúttal dokumentálhatnak történelmi eseményeket vagy bepillantást engednek a korabeli társasági élet színtereibe.

2. Adalékok a modern magyar üvegtervezés történetéhez
Előadó: Novák Piroska design- és művészet-teoretikus, Iparművészeti Múzeum
Az előadás a modern magyar üvegművészet alkalmazott műfajait, az üvegtervezés és a design területeit kísérli meg áttekinteni. A történet és előadás ívét olyan meghatározó intézmények, képzőhelyek, mesterek és alkotók adják, mint a Képző- és Iparművészeti Gimnázium (ismertebb nevén: Kisképző), a Magyar Iparművészeti Egyetem (mai nevén: MOME), az Üvegipari Művek, a Házgyári konyhaprogram, a Magyar Üvegművészeti Társaság, Veress Zoltán, Báthory Júlia, Z. Gács György, Bohus Zoltán, Horváth Márton, Mánczos József, Kanyák Zsófia.


Március 31. (csütörtök) 17.00
SCHRAMMEL-GYŰJTEMÉNY
A kerámiaművészet

Előadások:
Habán kerámiák Vas megyében
Előadó: Dabóczi Dénes művészettörténész
Az előadás az anabaptisták vagy habánok 16-17. századi Vas megyei tevékenységét mutatja be. Régi leltárakból tudjuk, hogy kerámiáiknak mily gazdag tárháza volt a megye főúri, köznemesi kastélyaiban és polgárházaiban. Aminek ma már nyoma sincs. A múzeum gyűjteményeiben 17 db habán (+ több tucat poszthabán) kerámia van. Az előadásban szereplő évszámos és-céhjelvényes műtárgyak 1676-1754 között készültek. Feltehetőleg nem helyi habán fazekasmunkák, mivel Vas megyei közösségeik 1662 után megszűntek. Mindössze 2 tárgy eredete ismert: feltehetőleg a dejthei (Dechtice, Szlovákia) Odler-műhely körébe vonhatók.
 
A pécsi kortárs kerámiaművészet
Előadó: Tóth Eszter művészettörténész, Janus Pannonius Múzeum
Pécs és a térség művészetéhez elválaszthatatlanul hozzátartozik a kerámia: a Zsolnay gyár hagyományai, a Siklósi Kerámia Szimpóziumok, az Országos Kerámia Biennálé a régió kulturális identitásának meghatározó szegmensei. Az előadás célja, hogy a pécsi kortárs kerámiaművészetről átfogó képet adjon, bemutatva miként formálták a Siklósi Kerámia Szimpóziumok a pécsi keramikus közösséget.


Április 28. (csütörtök) 17.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
A textilművészet
Előadások:
Restaurátor szemmel a Smidt Múzeum textilgyűjteményéről
Előadó: Nagy Rebeka restaurátor, Iparművészeti Múzeum
Az anyag- és készítéstechnikai vizsgálatok révén esetenként a készítés/vásárlás idejéről vagy helyéről is információt hordoznak, ha a velük foglalkozó szakember megfelelően tud olvasni a nyomokból. A 19-20. században megjelenő új színezékek, szövet- és öltéstípusok megfigyelése sokat segít egy-egy tárgy meghatározásában. Vajon milyen kérdések merülnek fel egy restaurátorban, amikor először vizsgál alaposan egy textíliát? Hogyan találja meg ezekre a válaszokat és mi mindenre következtet mindezekből?
 
A kortárs textil lehetőségei és irányai
Előadó: prof. Baráth Hajnal Ferenczy Noémi-díjas kárpitművész, egyetemi tanár, Budapesti Metropolitan Egyetem
A kortárs textil lehetőségei és irányai kerülnek fókuszba az előadásban. Szó esik a kompozitokról, az anyag-vezérelte designról, a fenntarthatóságról és arról, hogy mi is az a „slow design”. Példákon keresztül mutatjuk be, hogyan készít fel a kortárs kihívásokra a METU textil-oktatása.
A rendezvénysorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.