Parkok és sétányok a dualizmus kori Szombathelyen

SAVARIA MÚZEUM
November 21. csütörtök 17.00
Parkok és sétányok a dualizmus kori Szombathelyen
Tudományos előadóülés
 
Mitől „modern” a város? Teremtsen munkahelyeket, biztosítsa az egészségügyi, a szociális és az oktatási rendszerek működését, legyen megfelelő közlekedése, közműhálózata, adjon lehetőségeket a szabadidő eltöltésére! A felsorolásból gyakorta kimarad, hogy a „modern” város legyen zöld, hogy a várostervezés találja meg a beépített és a beépítetlen zöldfelületek ideális arányát, fásítsa az utcákat, a parkokat szemet gyönyörködtető fás- és lágyszárúakkal ültesse be, tartsa fenn és gondozza ezeket a területeket.
Szombathely a 19–20. század fordulóján nemcsak infrastruktúrájának rohamos fejlődésével vívta ki a „Nyugat királynője” címet, de méltán lehetett büszke parkjaira, sétányaira is. Nagynevű botanikusok, dendrológusok, kertészdinasztiák munkálkodtak, hogy megteremtsék a város zöld arculatát, amihez megnyerték a városvezetés hathatós elvi és anyagi támogatását. Sőt, maga a városvezetés lépett fel kezdeményezőként.
Az előadóülésen felidézzük a múltat, megismerhetjük napjaink parktervezési gyakorlatát és a növényvédelmi nehézségeket is.
 
 
Az MTA Vas Megyei Tudományos Testülete és a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum közös rendezvénye.