Planetária - az univerzum felfedezése

Április 4. csütörtök 17.00 - Smidt Múzeum
A világ harmóniája - Johannes Kepler életműve a modern csillagászat tükrében
Előadó: dr. Szabó M. Gyula (ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpont)
 
Kepler műveiben gyakran megfogalmazza alapállását, hogy a világban nagy fokú harmónia van jelen. E törekvése eredményeképpen megalapozta a modern asztrofizika szigorú matematikai megközelítését, a bolygómozgások törvényének megfogalmazásával. Mára a Kepler által felismert "harmóniák" egy részének tudományos alapjait is sikerült feltárni, más "harmóniákat" viszont ma már nem tekintünk fenntarthatónak. Hogyan látjuk Kepler életművét ma, megannyi exobolygó-kutatási és kozmológiai ismeret birtokában?
 

Április 25. csütörtök 17.00 – Smidt Múzeum
„…keresve az igazságot”
Előadó: dr. Vincze Ildikó (ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpont)
 
A XIX. század utolsó évtizedeiben és a huszadik század első felében alkotó, a korszak újításaira fogékony, kísérletező kedvű Gothard testvérek – Jenő, Sándor és István – különleges életművükkel beírták nevüket (nemcsak) a helyi tudománytörténetbe.
1882. május 17-én a kora reggeli órákban a három testvér és volt fizika tanáruk a herényi Gothard kastélyban a távcső mellett figyeltek, mértek, rögzítettek egy különleges természeti jelenséget, a Magyarországon csak részlegesen látszó teljes napfogyatkozást. Erről a megfigyelésről és a Gothard fivérek egyéb tudományos-műszaki eredményeiről szól az előadás. 


Május 9. csütörtök 17.00 – Savaria Múzeum
Egyedül vagyunk-e az univerzumban?
Előadó: dr. Kovács József (ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpont)
 
Az előadás felteszi és egyelőre nyitva hagyja a kérdést: egyedül vagyunk-e az univerzumban? Az elmúlt két évtized során több ezer exobolygót (Naprendszeren kívüli bolygót) fedeztek fel, így soha nem volt aktuálisabb a címben megfogalmazott kérdés. A Frank Drake által az 1960-as években alkotott formula tényezőit a legújabb kutatások alapján tekintjük át, és a végén arra a következtetésre jutunk, hogy...


Május 23. csütörtök 17.00 – Savaria Múzeum
"Egy "magyar kutya" a Holdra készül. De miért és hogyan?
Bemutatkozik a Puli Space Technologies
Az előadáson a Holdra készülő csapat történetévél és céljaival ismerkedhet meg a közönség. 2010-es nyári alapítása óta a Puli csapata több holdjáró prototípust épített, és három nagy tereptesztet is végrehajtott különböző Holdhoz és Marshoz hasonló környezetben: a marokkói sivatagban, a Hawaii-szigeteki Mauna Kea vulkán lejtőin és egy alpesi sziklagleccseren. Szó lesz a Google Lunar XPRIZE versenyről, a Holdfaluról, valamint a Puli jelenlegi munkáiról és terveiről.


http://www.nka.hu/