Foglalkozások (sorozat) 2022-2023

CSOMAGAJÁNLATOK 2022-2023
 
Az előző évekhez hasonlóan a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum a 2022–2023-as tanévben is kedvezményes múzeumpedagógiai foglalkozássorozatokat kínál óvodai és iskolai csoportok részére.
A programok nyitvatartási időben péntekig, előzetes bejelentkezés alapján látogathatóak.

A foglalkozássorozatra regisztrációs adatlap kitöltésével lehet jelentkezni, amely elektronikus formában elérhető itt: JELENTKEZÉS

A 2022/2023-as tanévben öt alkalmas  bérletet választhatnak a diákok, minden korosztályban:

 Öt helyszín – Savaria Múzeum, Szombathelyi Képtár, Smidt Múzeum, Iseum Savariense, Vasi Múzeumi Látványtár.
A programok nyitvatartási időben péntekig, előzetes regisztrációt követően látogathatók.
A foglalkozássorozatra regisztrációs adatlap kitöltésével lehet jelentkezni, amely elektronikus formában elérhető a www.savariamuseum.hu honlapon, 2022. szeptember 5-től-október 16-ig.  CSOMAGAJÁNLATOK
 
A 2022/2023-as tanévben a múzeumpedagógiai sorozat bérletében 5 helyszínen – Savaria Múzeum, Szombathelyi Képtár, Smidt Múzeum, Iseum Savariense, Vasi Múzeumi Látványtár – ajánlunk tematikus múzeumi foglalkozásokat.
 
A foglalkozássorozatra kizárólag regisztrációs adatlap kitöltésével lehet jelentkezni, amely elektronikus formában elérhető a www.savariamuseum.hu honlapon 2022. szeptember 5-től 2022. október 16-ig.
Telefonon és e-mailben, illetve 2022. október 16. után sorozat-regisztrációt nem áll módunkban elfogadni!
 
A foglalkozások látogatása a hatályos jogszabályok és a részvételi szabályzatban, tájékoztatóban foglaltak elfogadása alapján lehetséges.
A sorozaton történő részvétel feltétele a bérleti díj befizetése, amellyel egyúttal a részvételi szabályzatot is elfogadja a jelentkező.
 
Részvételi szabályzat és tájékoztató
 
A sorozaton történő részvétel feltétele a bérlet megváltása 2022. szeptember 5. és október 16. között, készpénzben vagy átutalással. Készpénzes fizetés: nyitvatartási időben a Savaria Múzeum recepcióján.  Átutalással történő fizetés esetén kérjük, a gazdugy@savariamuseum.hu e-mail-címen vegye fel a kapcsolatot kollégánkkal! 
A bérlet csak egyben érvényesíthető, az 5 alkalmas és helyszínes múzeumpedagógiai csomag nem megbontható!
 
A már visszaigazolt időpont lemondására/módosítására a bérletben a tanév során 2 alkalommal biztosítunk lehetőséget. Ennek feltétele, hogy az időpont-módosítási szándékot a program előtt legalább 48 órával jelezni kell a múzeumpedagógiai koordinátornak!
 
Amennyiben a visszaigazolt időpont módosítási szándékát 24 órán belül jelzi a múzeumpedagógiai koordinátornak, akkor a bérleten belül egy alkalommal áll módunkban új időpontot biztosítani!
 
Amennyiben az időpontok lemondása a fent leírt 48, illetve 24 órán belül történik, az elmaradt foglalkozás(oka)t 2023. május 15. és június 15. között tudjuk megtartani.
 
Amennyiben a résztvevő csoport a visszaigazolt időpontjára nem érkezik meg, és ezt előzetesen nem jelzi sem az intézmény koordinátorának, sem az intézmény múzeumpedagógus munkatársának, a foglalkozást nem áll módunkban másik időpontban pótolni!
 
Amennyiben a csoport nem a korábban visszaigazolt helyszínre, más tagintézménybe érkezik, a foglalkozást nem tudjuk megtartani és pótlásra sincs lehetőség.
 
Kérjük a csoportokat, hogy pontosan érkezzenek, mert a foglalkozásokat nem tudjuk a korábban megjelölt időpontnál tovább tartani.
 
Amennyiben tagintézményünk kénytelen a foglalkozást előre nem látható ok miatt lemondani, minden esetben biztosítjuk a pótlás lehetőségét a közösen egyeztetett időpontban.
 
A múzeumpedagógiai sorozat foglalkozásait a 2022/2023-as tanévben 2022. október 10. és 2023. május 15. között valósítjuk meg tagintézményeinkben.
 
A foglalkozásokat 4–16 év közötti gyermekeknek, fiataloknak ajánljuk.
Kérjük a pedagógus kollégákat, hogy ezt a jelentkezésnél vegyék figyelembe, különös tekintettel az óvodás korosztály alsó korhatárára!
 
A foglalkozások beltéren zajlanak, így rossz idő esetén is megtartjuk ezeket.
 
A foglalkozások helyszíne muzeális intézmény, ezért a gyermekek és a műtárgyak épségének megőrzése érdekében fokozott figyelmet kérünk a kísérő pedagógusoktól!
 
A foglalkozásokról és résztvevőiről fotó- és videófelvételek készülhetnek, melyeket kizárólag dokumentálásra, illetve a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum nyilvános felületein használunk fel. Amennyiben nem járul hozzá, hogy Önről, illetve csoportjáról felvétel készüljön, kérjük informálja erről a felvételt készítő kollégákat!
 
Az elmúlt évek tapasztalata alapján – a sok csoportra és a nagy létszámra való tekintettel – kérjük Önöket a fenti szabályok betartására a foglalkozások zökkenőmentes lebonyolítása érdekében. Együttműködésüket köszönjük!
 
 

 
Régi történetek - SOROZAT

 
Helyszínek: Savaria Múzeum, Szombathelyi Képtár, Smidt Múzeum, Iseum Savariense,  Vasi Múzeumi Látványtár 
Részvételi díj- minden korosztályban: 4000 Ft/fő

A foglalkozások időtartama minden korosztály esetében: 60 perc.


ÉVTIZED
Óvodai csoportoknak
1-2. osztályos diákcsoportoknak
időtartam: 60 perc/ foglalkozás
részvételi díj: 4000 Ft/fő


óvodai csoportoknak 4–7 éves korig és
1–2. osztályos diákcsoportoknak

 
 • SAVARIA MÚZEUM
Elefont, vagy telefont? – beszéljük meg!
Annyi, de annyi mondanivalónk van! Beszélünk ülve, állva, séta, evés és játék közben, sőt néha még álmunkban is. Okostelefonon, számítógépen társalgunk távollévő rokonainkkal, barátainkkal, ismerőseinkkel. A foglalkozás, amelynek során bizonyára megcsördül egy-egy régi telefon is, a kapcsolattartás történetéről, szabályairól szól.

 
 
 • SZOMBATHELYI KÉPTÁR
Barátaim! Láttátok, hallottátok, használtátok?
Tárcsázós telefon, hanglemez és sok minden egyéb… Régi tárgyak mesélnek arról, hogyan szórakoztak, milyen zenét hallgattak szüleitek, nagyszüleitek fiatalkorukban.
Vajon felismered-e, mi ez a nagy, sárga valami? És tudod-e, mire használták? (Megsúgom, ez egy telefon…) Vagy láttál már hanglemezt? Hallottad, hogyan szól? (Valószínűleg még nem…)
Kedves Alfa-generáció, csapjunk a húrok közé! Nézzük meg, mennyit változott a világ, amióta nagyszüleitek megszülettek!
Fedezzük fel a ’60-as, ’70-es éveket együtt, játékosan a Képtár új kiállításában!
 

 
 • SMIDT MÚZEUM
„És még Bambi is kapható”
Ha nyár, akkor nyaralás! Vízpart, strand és kemping. Nagyszüleink előszeretettel kempingeztek, egyik kedvenc úti céljuk a Balaton volt. Merre utaztak még? Mennyi időbe telik felállítani egy sátrat? Mi az a térkép, és mi mást rejt még a kempingfelszerelés? A kempingezés világával ismerkedve minden apró részletre fény derül és még egy közös kempingezés is belefér!

 
 • ISEUM SAVARIENSE
Egy nagyon is szokatlan ásatási területen, az Iseum kiállításában újabb felfedezésre váró kutatóárkok fölé hajolva kezdetét veszi ismét az izgalmas feltáró munka. A legfiatalabb régészek, vagyis az archeomanók játék közben – megértve és megélve az ásatási tevékenységet – követhetik végig a régészeti tárgyak útját a lelőhelytől egészen a kiállításig. Iseumtól Iseumig.

             
 • VASI MÚZEUMI LÁTVÁNYTÁR
Egyszer volt, hol nem volt…
A foglalkozáson régi mesék és animációs filmek segítségével fedezzük fel közösen a Látványtár természettudományi gyűjteményét. Ebben többek közt a kis Vuk, Dr. Bubó, Ursula nővér, Sólyom csőrmester, Sün Balázs és sok más állati mesehős lesz a segítségünkre. Tényleg minden róka ravasz? Miért bölcsek a baglyok?
Fáznak télen a sünök? Milyen hasonlóságok és különbségek vannak a mesékben szereplő, valamint a körülöttünk élő állatok között? Interaktív feladatok és játékok segítségével keressük a választ az ilyen és ehhez hasonló kérdésekre.

 ÉVSZÁZAD
3-4. évfolyamos diákcsoportoknak
időtartam: 60 perc/ foglalkozás
részvételi díj: 4000 Ft/fő

 
 • SAVARIA MÚZEUM
„A jó gyerek örül az egyesnek” – régi történetek az iskolapadból
Milyen lehetett az elemi iskola 80–100 esztendővel ezelőtt? Hogyan tanulták meg a kisdiákok a betűvetés, számolás-mérés tudományát, az illedelmes viselkedés szabályait? Milyen tanszerek, taneszközök segítették őket az ismeretszerzésben? – Ezekre a kérdésekre keressük a választ, miközben beleképzeljük magunkat egy régi oktatási intézmény hétköznapjaiba.

 
 • SZOMBATHELYI KÉPTÁR
Mi lenne, ha … időutazhatnánk?
Mit mesélnek nekünk a „nagy generáció” magyar szobrászainak, festőinek, iparművészeinek, zenészeinek, plakáttervezőinek, grafikusainak alkotásai? Hogyan éltek, szórakoztak nagyszüleink és szüleink az 1960-as, ’70-es években? Szerepjáték 2022-ben és 2023-ban az új időszaki kiállításunkban. Hol máshol, mint a Szombathelyi Képtárban?

 
 • SMIDT MÚZEUM
Gyere velem, utazzunk valahová!
Elsőre talán nem is gondolnánk, hogy a Smidt Múzeum gyűjteményében mennyi különböző helyről származó képeslap bújik meg. Smidt Lajos maga is sokfelé járt, mindemellett a világ minden tájáról érkeztek hozzá képeslapok. Egy interaktív utazás segítségével közösen felfedezzük ezeket, bebarangoljuk hazánk és a világ különféle tájait, végül pedig elkészítjük a saját képeslapunkat.

 
 • ISEUM SAVARIENSE
„Lucius nem beszélhet”
Az ókori szerző, Apuleius az egyiptomi eredetű Isis-kultusz beavatott papja volt. Fennmaradt anekdotagyűjteményének főhőse, Lucius figurája ihlette az iseumi foglalkozásokon rendszeresen fel-feltűnő római kisfiú alakját. E foglalkozások résztvevői a segítőkész, ám igencsak feledékeny Lucius egy-egy napját, fiktív savariai életének kalandos történéseit kísérhetik figyelemmel. Ezúttal a legjelentősebb iseumi ünnep, Isis hajózási ünnepének egyik résztvevőjeként láthatjuk őt viszont. Rengeteg feladat, próbatétel vár a fiúra, minden segítség jól jöhet. Ám a szertartásról Lucius nem beszélhet…

 
 • VASI MÚZEUMI LÁTVÁNYTÁR
Séta a múltban
Nagyszüleink mindig mondták: „Láttam én már karón varjút!” – de mit is jelent ez pontosan? Sok régi történetnek, szólásnak és közmondásnak állatok a „főszereplői”. Kuszma, halálmadár, repülő drágakő, bugybóka, aranymálinkó… mik lehetnek ezek? A foglalkozás során egyebek mellett fény derül az említett elnevezésekre is, valamint megismerjük a Látványtár gyűjteményében lévő állatokhoz és növényekhez kapcsolódó népi hiedelmeket, történeteket, közmondásokat és szólásokat. Az ismeretszerzést játékos és interaktív feladványok teszik igazi élménnyé.

 ÉVEZRED
5-8. évfolyamos diákcsoportoknak
időtartam: 60 perc/ foglalkozás
részvételi díj: 4000 Ft/fő

 
 • SAVARIA MÚZEUM
Szombathelyi történetek
A foglalkozás résztvevői olyan elfeledett történeteket elevenítenek fel, amelyek Szombathely egyes városrészeihez, épületeihez, létesítményeihez kötődnek. Időbeli és térbeli utazásuk során például a püspökvártól a Karicsáig, a Prátertől a Bagolyvárig, a reptértől a Kálváriáig barangolhatnak.
 
 • SZOMBATHELYI KÉPTÁR
           „Mama, papa, ne boomerkedjetek már!”
Sokszor halljuk a szóbeszédben, chat-falakon, generációs vitákban ezt a mondatot, főleg a 2010 után születettektől.
A vélemény és a gondolatok, valamint az érzelmek szabad kinyilvánítása nekünk-nektek a mindennapok természetes része. (Vagy mégsem?) Így volt ez mindig? Mit köszönhetünk mi és globális társadalmunk a ’68-as generációnak? Hogyan és honnan indult a háború utáni nyugati kultúrában, majd Kelet-Európában az a kulturális identitás, mely ma egyértelműen az életünk része? Kérdések, melyekre a Megtört progresszió zenei és képzőművészeti kiállításban keresünk együtt válaszokat.
 
 • SMIDT MÚZEUM
 A kezdetek nyomában
A Smidt Múzeum 1971-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A múzeum állandó kiállítása Smidt doktor elképzelései alapján valósult meg. Hogyan is rendezte be a gyűjtőszenvedélyéről ismert orvos a kiállítást? Milyen tárgyakat mutattak be? Vajon mennyit változott azóta a múzeum állandó kiállítása? A termeket végigjárva mindenre választ kapunk, aztán pedig egy saját tárlatot is megtervezünk!
 
 
 • ISEUM SAVARIENSE
„Egyiptomban jártunk”
Témánk ezúttal a régészeti gyűjtőszenvedély és a századfordulón tett egyiptomi utazások. Felidézzük Gothard Jenő és Gothard István 1908-as egyiptomi-szudáni útját, valamint a Nílus völgyének mítoszait az Isis savariai otthona című állandó kiállítás ókori egyiptomi egységének, a Gothard-hagyaték emlékeinek bemutatásával

 
 • VASI MÚZEUMI LÁTVÁNYTÁR
Legendák nyomában
Kik voltak a 20. század jelentős magyar természettudósai, biológusai, ornitológusai és botanikusai? Egyáltalán mit is jelentenek ezek az elnevezések? Melyik „madarászunk” jelentős számú preparátuma gazdagítja a Savaria Múzeum természettudományi gyűjteményét és ki volt a növényvilág megörökítésének egyedülálló mestere? A foglalkozás során mindamellett, hogy választ kapunk ezekre a kérdésekre, megismerkedünk a hazai természetvédelem kialakulásával és fontosságával, valamint felfedezzük a Látványtár gyűjteménye és a kor kiemelkedő tudósainak munkássága közötti kapcsolatokat.
 
JELENTKEZÉS