SAVARIA - Megyei Hatókörű Városi Múzeum

Adventi készülődés Heinz Gyula nyomdokaiba lépve

Heinz Gyula cukrászmester 1920-ban nyitotta meg első saját cukrászműhelyét Szombathelyen, ahol a Smidt Múzeumban látható cukrászati eszközöket használta. Az aprósütemények formáját, méretét speciális, - Budapestről, Ausztriából és Lengyelországból származó - kiszúrókkal, vágóeszközökkel és sablonokkal alakította. Az országos hírnevű cukrászmester 1972-73 között a szombathelyi Smidt Múzeumnak ajándékozta a teljes cukrászfelszerelését.
 
Advent idején sok családban szokás az aprósütemény- és linzersütés, mely kellemes családi program lehet.
Tarts velünk, és készíts linzert egy régi linzerrecept alapján! Nagyon egyszerű és finom!
 
Linzerrecept
 
Hozzávalók:
- 10 dkg cukor
- 25 dkg vaj
- 30 dkg liszt
- 1 egész tojás
A tetejére:
- 1 tojásfehérje
- darált dió
- 1 csomag vaníliás cukor

A hozzávalókat összegyúrjuk, majd hűtőben legalább fél órát pihentetjük. Lisztezett deszkán 1/2 cm vastagra nyújtjuk, tetszőleges formákat szaggatunk a tésztából, majd a kiszaggatott formák felének közepét is kiszúrjuk egy kicsi, kör alakú szaggatóval. A középen is lyukas tészták tetejét tojásfehérjével megkenjük és cukrozott darált dióba mártjuk. 
180 fokon, rövid ideig – amíg a dió elkezd pirulni – sütjük a többi, nem lyukas kiszaggatott tésztával együtt.
 
Ezt a videót felsősöknek, kisebbeknek szülői segítséggel ajánlom.
 
Kellemes sütögetést kívánok!
 
Zsebők Györgyi
múzeumpedagógus
Smidt Múzeum



 

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

Elengedhetetlen
Statisztikai és marketing
Kiválasztás engedélyezése Összes engedélyezése