SAVARIA - Megyei Hatókörű Városi Múzeum

Csiripelő madarak 1.

Kedves Gyerekek!
 
A „Csiripelő madarak…” című online múzeumpedagógiai foglalkozás 1. részében megismerhetitek a szombathelyi kötődésű, ifjúsági írónőt és költőnőt, Gazdag Erzsit, akinek versein generációk nőttek fel.
Sebesi Erzsébet néven született, majd korán Sárvárra került nagyanyjához, Gazdag Erzsébethez, akinek nevét később felvette. Szombathelyen Pável Ágoston, a neves nyelvész, költő és néprajztudós karolta fel már az elemi iskolában. 1961 és 1970 között a szombathelyi Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár munkatársa volt. Fiatalkori barátságot kötött a Kossuth – és Baumgarten-díjas, szombathelyi származású költővel, Weöres Sándorral. A költő Gazdag Erzsi gyermekverseit a 20. századi magyar irodalom meghatározó folyóiratában, a Nyugat hasábjain méltatta. Ezekre figyelt fel Kodály Zoltán is, aki többet megzenésített közülük.

Az alábbi videóban a foglalkozás elején a Cinege etetés című versét hallgathatjátok meg Nagy Eszter előadásában. Közeleg a tél és köztudott, hogy ilyenkor nem minden madarunk vonul melegebb tájakra, számos faj itthon marad. A vers adta a kézművesfoglalkozás alapját, mégpedig a madáretető készítést, amit a videó végén ti is megnézhettek, elkészíthetitek!
A foglalkozás 2. részében folytatjuk az ismerkedést a téli madáretetők vendégeivel! Kövess minket, nehogy lemaradj róla!

Kellemes időtöltést kívánok!

Zátonyi Kata
múzeumpedagógus
Vasi Múzeumi Látványtár

 

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

Elengedhetetlen
Statisztikai és marketing
Kiválasztás engedélyezése Összes engedélyezése