SAVARIA - Megyei Hatókörű Városi Múzeum

Silvanus színre lép

SILVANUS SZÍNRE LÉP
Silvanus-sorozat I. rész
 
Derűs öregember járja Pannonia erdei ösvényeit. Barangolásai során felkeresi a környéken csörgedező vizek forrásait, és összegyűjti az útjába kerülő gombákat, gyümölcsöket és gyógynövényeket. Zizegő őszi falevélre érkező lépteinek ismerős zaja nyugalommal tölti el az erdő állatait.
Vajon, ki ez a szakállas istenalak?
Ki volt az ókorban Pannonia erdeinek védelmezője? Ki az, akinek hatalmas népszerűsége ellenére csak kivételesen, igen csekély számban épült szentélye, így aztán valójában maga az erdő volt a temploma?
Ő Silvanus, az erdők ókori istene.
Ám Silvanust nemcsak az erdő lakói halmozták el ezernyi tennivalóval. Bizony ő áldotta meg a birtokok veteményeseit, ő gazdagította bő terméssel a gyümölcsöskerteket, ő vigyázta a pannoniai gazdák megművelt földjeinek határait is. Védelmezte a forrásokat és gondoskodott róla, hogy az ókori utazó szerencsésen és jó egészségben térjen vissza háza népéhez.
 
Az Iseum Savariense kiállításához kapcsolódó online múzeumpedagógiai sorozat Silvanus alakján keresztül enged bepillantást az ókori Pannonia lakóinak életébe. Epizódról epizódra tárul fel egy-egy apró részlet a múltból, az isteni Silvanus segítségével.
 
I. epizód, amelyben Silvanus színre lép 


 
Kósi Anita
múzeumpedagógus
Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház

 
 

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

Elengedhetetlen
Statisztikai és marketing
Kiválasztás engedélyezése Összes engedélyezése