Városi botanika - adventre készülünk!

 Adventre készülve törekszünk lakásunk ünnepi díszbe öltöztetésére, még az első adventi gyertya meggyújtása előtt.
 Tárgykultúránkat manapság tömegtermelt, lelketlen darabokkal töltjük csurig. Nincs ez másként sajnos az adventi készülődés és az ünnep idején sem…

 Az ünnepi lakás és udvar dekorációnk megvalósításához keressünk új utakat! Városi botanika videómban ennek megvalósításához adok információkat. Nem csak vidéken, városi környezetben is -parkok, ligetek, elvadult területek- számtalan késő ősszel és télen pompázó növény termését és ágait gyűjthetjük, használhatjuk fel ünnepi díszeink, tárgyaink elkészítéséhez. ( Pl: készíthetünk belőlük adventi koszorút, girlandokat, udvari csokrokat, installációkat…)
Színük, szimbolikájuk, kiválóan illeszkedik az adventi és karácsonyi időszak hangulatához, az újjászületés, a fény feléledésének misztikus ünnepéhez.

Gyűjtésüket az ünnepekre hangolódás családi és egyéni programjaként is megélhetjük. Kizárólag a legszükségesebb mennyiséget szedjük belőlük olyan módon, hogy a növények testében, felépítésében ne okozzunk károkat! Ezek az élőlények a  környezetünkben élő állatok otthonai és élelmei is egyben, nem csak köztéri díszek, vagy elvadult bozótosok. Vigyázzunk és figyeljünk rájuk egész évben!
Melyek e növények amiket számtalan módon felhasználhatunk?
Nézzük!

Bodorkós Orsolya
múzeumpedagógus
Szombathelyi Képtár