Az ArcheOn projekt

Támogató program: INTERREG V-A Ausztria-Magyarország Program
Projekt címe: Történeti és régészeti kínálat közös fejlesztése és turisztikai hasznosítása az osztrák-magyar határtérségben
Rövid cím: ArcheON 
Projekt azonosító: ATHU121
Projekt időtartama: 37 hónap (2019.06.01. - 2022.06.30.)
 
Projektpartnerek:
LP1 - Tourismusverband Region Oberwart (Vezető Partner)
PP2 - Amt der Burgenländischen Landesregierung
PP3 - Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum
PP4 - Savaria Turizmus Nonprofit Kft.

A Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum partner projektrészének teljes költségvetése:150.000 EUR,

Pénzügyi hozzájárulások: 85% ERFA finanszírozás, 10% automatikus nemzeti társfinanszírozás, 5% önerő

 
Projekt összefoglaló
A projekt által érintett térség - Dél-Burgenland és Vas megye területe - történelmi és régészeti értékekben az egyik leggazdagabb régió. Ez a terület, amelyet közel egy évszázada államhatár oszt ketté, korábban egységes közös térség volt, már a kőkor óta. A régészeti értékek feldolgozása mindig állami szinten zajlott, anélkül, hogy tekintetbe vették volna az egykori teljes közös territóriumot, és egyes régészeti lelőhelyeket soha nem dolgoztak fel határon átnyúló együttműködés keretében. Annak érdekében, hogy ezt a történelmileg kialakult, de ma egy országhatár által kettévágott egységet megjeleníthessék, a nagyközönség számára ismertté tehessék, és közös turisztikai kínálatot alakíthassanak ki, a muzeológiai és turisztikai partnerek határon átnyúló együttműködésére van szükség. Ezáltal a közös történeti és régészeti értékek turisztikai szempontból történő láthatóvá/érzékelhetővé tétele valósulhat meg. A programterületen meglévő szerteágazó tudást ötvözve a PP-k és bevont SP-k “módszertantárt/kézikönyvet” fejlesztenek, majd ennek felhasználásával a projekttérség mai ismeretek szerinti összesen 6 legjelentősebb ásatási lelőhelyének feltárása és közös tudományos feldolgozása történik meg. 5 régészeti ásatási helyszínen ún. infópontok létesülnek. Közös bilaterális tudományos munkacsoport jön létre, amely monitorozza, értékeli a szakmai munkát, és hosszú távú szakmai alapú együttműködési megállapodást köt. Az új ismeretekre/eredményekre, és már meglévő helyszínekre, régészeti, történelmi kincsek bemutatóhelyeinek kínálatára alapozva kincsestérkép & útikalauz, valamint ehhez kapcsolódó idegenvezető applikáció készül, majd ezekre épülve többnapos, történeti és régészeti közös élménykínálati csomagot alakítanak ki. A projekt eredményességéhez a történeti és régészeti értékekkel kapcsolatos különféle célzott ismeretterjesztő tevékenységek is hozzájárulnak.
 
A  projekt átfogó célja:
A projekt átfogó célja a közös, határon átnyúló történeti és régészeti értékek turisztikai szempontból történő láthatóvá/érzékelhetővé tétele.